FAQ the doctor: Wouter van der Pot

Sietske Atsma FAQ the doctor 2 Comments

Wouter van der Pot is sinds eind 2009 plastisch chirurg bij Blooming Plastische Chirurgie, het Rode Kruis ziekenhuis en het Spaarne gasthuis in Haarlem. In deze FAQ the doctor stellen we hem aan je voor.

Welke opleiding heb je genoten?
Ik heb geneeskunde gestudeerd aan de UvA (AMC) en daar ook een groot deel van mijn co-schappen gelopen. Ik heb ook een co-schap plastische chirurgie in New York gelopen, ‘which was awesome’. Daarna heb ik 2 jaar mijn algemene chirurgische vooropleiding in het OLVG gevolgd en daarna 4 jaar plastische chirurgie in het AMC, waarvan een jaar in Beverwijk en een half jaar in het Anthonie van Leeuwenhoek ziekenhuis.

Heb je altijd al plastisch chirurg willen worden? 
Om eerlijk te zijn wist ik het niet zo goed tijdens mijn studie. Ik wist wel dat ik een “snijdend” vak wilde, maar pas tijdens een co-schap plastische chirurgie merkte ik dat perfect bij mij past. Elke operatie is anders, je behandelt uiteenlopende mensen en problemen en je hebt duidelijk visueel resultaat van je werk. Zeker de cosmetische chirurgie vergt veel van een chirurg vind ik. Mensen laten in een gezond lichaam snijden en zijn daar altijd een beetje terughoudend in, uit angst dat het misgaat. Het is het ultieme vertrouwen dat iemand je geeft, als ze onder narcose gaan en jou met een mes hun lichaam toevertrouwen. Dat vertrouwen moet je elke keer maar weer waarmaken.

Je kunt enorm goed tekenen, is ‘creatief zijn’ een voordeel in jouw vak?
Ik denk het wel. Plastische chirurgie is bij uitstek een vak waarin je moet vormgeven. Je moet niet alleen creatieve ideeën hebben, je moet deze ook kunnen uitwerken met je handen. Tekenen is tweedimensionaal vormgeven, terwijl plastische chirurgie driedimensionaal is. Als je de tijdsfactor meerekent misschien wel vierdimensionaal! Dat moet je leuk vinden. Ik denk dat tekenen een goede basis is voor een plastisch chirurg.

Je krijgt vaak cadeautjes van klanten, hebben we begrepen, wat is je favoriete drankje?
Een gin-tonic of koud biertje, maar ik krijg meestal een fles wijn of iets dergelijks. Maar het gaat vooral om het gebaar natuurlijk; een patient die heel erg blij is met het resultaat is heel erg leuk, of ze nou een kadootje geven of niet. Het klinkt buitengewoon cliché, maar zoals met alle cliché’s is het waar; daar doe je het allemaal voor.

Wat vind je van de vermeende ontwikkeling dat ‘wij vrouwen’ steeds meer een ideaalbeeld nastreven, of vind je dit wel meevallen?
Ik denk wel dat internet in het algemeen en social media in het bijzonder een bepaalde onzekerheid in de hand kan werken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. De over-gecorrigeerde fotos met filter en perfect licht kunnen een illusie van perfectie wekken, welke bij de betreffende persoon in het echt natuurlijk veel minder aanwezig is dan de foto doet vermoeden. Anderzijds zie ik in de kliniek zelden vrouwen met irreële wensen of verwachtingen. Goede voorlichting is essentieel, niet alleen over de voordelen van een behandeling, maar vooral ook over eventuele nadelen en het herstel; wat kun je verwachten. Als de verwachting aansluit bij wat ik kan bereiken, dan heb je blije patiënten. Als iemand irreële verwachtingen heeft, zal hij of zij nooit blij worden, hoe mooi je het ook maakt. Die mensen moet je er tussenuit pikken en niet behandelen, maar dat is echt maar sporadisch. Dus ik ervaar dat in de praktijk niet zo heel extreem.

Wat vind je mooi aan een man/vrouw?
Dat is extreem wisselend en moeilijk in woorden te vangen, maar ik vind een over-geopereerde look in ieder geval niet mooi. Het moet echt een juist geproportioneerde natural look zijn, en in verhouding met de rest.

Heb je een idool?
Niet echt. Op congressen zie je altijd wel enkele guru’s op een bepaalde gebied hun fantastische resultaten presenteren, waar je erg geïnspireerd door kunt raken en waar je dan graag een keer bij zou willen meekijken. Maar uiteindelijk heeft iedereen zijn of haar eigen stijl en leer je elke dag weer nieuwe dingen.

Heb je een ‘favoriete’ operatie om te doen?
Ik vind juist de variatie erg leuk, dus zou nooit alleen maar één enkele operatie willen doen (zoals veel van die guru’s op congressen). Maar ik denk wel dat je je moet specialiseren in een bepaald stukje om echt goed te worden. Ik vind borstcorrecties in al zijn facetten erg leuk, omdat het zeer uitdagend en divers is. En halsfacelifts doe ik veel. Dat is een wat grotere uitdagende ingreep met vaak een mooi voor-na verschil. Boven- en onderoogleden doe ik ook heel erg veel. Maar de flaporen en buikwandcorrecties en dergelijke vind ik ook erg leuk. En de huidkanker reconstructies in het gezicht doe ik altijd met veel plezier, omdat je daar ingewikkelde weefsel verplaatsingen moet bedenken om een neus of deel van het gezicht weer te reconstrueren na het verwijderen van huidkanker, zonder al te zichtbare littekens te maken. Toch nog redelijk breed dus!

Sietske heeft haar borsten laten corrigeren door Wouter. Benieuwd naar haar verhaal? Je leest het hier.

Welke operatie zou je nog wel eens willen doen?
Poeh. Een hand replanteren misschien. Klinkt misschien gek, maar je kunt met de microscoop een afgehakte hand weer aanzetten, met alle pezen, bloedvaten en zenuwen. Als dat lukt en de hand functioneert daarna weer, dan is dat wel heel erg cool.

Hoe zie je jezelf over 15 jaar qua werk?
Hopelijk meer van hetzelfde, maar dan met 15 jaar meer ervaring. “There is no short-cut to experience”; zoals ik al eerder zei leer je eigenlijk van elke operatie wel weer iets nieuws. Welk implantaat voor welke borst, rond of anatomsich, op of onder de spier, met of zonder lift; het blijft altijd goed nadenken. Ik hoop dat ik op een gegeven moment op een punt kom dat ik ook bij de moeilijkere gevallen in 1 oogopslag zie welk resultaat ik ga bereiken met welke techniek. Al weet ik dat dat punt nooit komt, aangezien er vele wegen naar Rome zijn en je altijd moet blijven nadenken en opties af zal moeten wegen met iemand. De één wil pertinent geen littekens, de ander juist perse de tepel iets hoger. Juist de custom-made zorg op maat maakt het zo leuk; het is elke keer weer anders.

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?
Dan speel ik met mijn zonen en ben bij mijn gezin. Family first; always!

In de eerste aflevering van de wiemooiwilzijn podcast spreken we met Wouter en zijn collega plastisch chirurg Kalam Ahmed over plastische chirurgie.

Wil je een consult bij Wouter van der Pot? Wij maken graag een afspraak voor je. Je kunt hier contact met ons opnemen. Wouter post regelmatig voor- en na foto’s op zijn Instagram account. Klik hier om hem te volgen.

Reageer 2

  1. Pingback: VAN A NAAR C - wiemooiwilzijn

  2. Pingback: Wat gebeurt er als je je borstimplantaten laat verwijderen? - wiemooiwilzijn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *