Is lipofilling het alternatief voor borstimplantaten?

De vraag naar het verfraaien van borsten neemt toe, maar tegelijkertijd ook de onrust over de veiligheid van borstimplantaten. Cosmetisch plastisch chirurg Laura Zaal is gespecialiseerd in borstvergrotingen en vertelt ons alles over een alternatief voor een borstvergroting met implantaten, namelijk lipofilling. Het vergroten van de borsten met eigen vet.

“Er is veel onduidelijkheid onder vrouwen over lipofilling. Het is een mooie techniek om op een natuurlijke wijze de borsten te vergroten, maar je kunt geen grote volumes creëren met eigen vet.”

Foto @ Julian Dutton

Lipofilling

Bij lipofilling wordt er idealiter vet weggehaald van de buik of heupen, dat vet leent zich het best voor het vergroten van de borsten. Helaas is het niet mogelijk grote volumes te creëren met vet. Het weefsel dat middels liposuctie wordt weggehaald, bestaat voor een groot deel uit rode bloedvaatjes, vocht en olie. Dat weefsel wordt gefilterd en grofweg de helft van het weefsel is vet dat bruikbaar is voor de vulling van de borsten.

Het resultaat van lipofilling

Over het algemeen gaat er een gedeelte van de geïnjecteerde vetcellen verloren. Het uiteindelijke resultaat van de behandeling is na 6 maanden zichtbaar. Mogelijk zou je om het gewenste resultaat te bereiken de behandeling dan nog een keer kunnen herhalen.

Het herstel

Net als bij een ‘gewone’ borstvergroting is het belangrijk de tijd te nemen voor het herstel. Je draagt na de ingreep compressiekleding om het gebied te beschermen waar vet is weggehaald en een sport-bh ter ondersteuning van de borsten.

Wat gebeurt er als je na de ingreep afvalt of aankomt?

Vetcellen nemen in volume af en toe als het lichaamsgewicht verandert. Waar een borstimplantaat altijd hetzelfde volume behoudt, verandert het volume van vetcellen met de rest van je lichaam mee. Val je dus na een borstvergroting met eigen vet veel af, dan worden ook de borsten kleiner. Kom je vervolgens weer aan, neemt het volume van de borsten ook weer toe.

Niet voor iedereen

Er zijn een aantal belangrijke factoren die bepalen of lipofilling mogelijk is. Zo is de ingreep duurder dan het vergroten van de borsten met implantaten, niet geschikt voor rokers en, wellicht de belangrijkste factor, alleen voor vrouwen met genoeg vet om te transplanteren.

De juiste verwachtingen

Overweeg je een borstvergroting, maar wil je liever geen implantaten laten plaatsen? Dan zou lipofilling een goed alternatief kunnen zijn. Tijdens een consult kan de plastisch chirurg beoordelen of je een goede kandidaat bent voor deze ingreep. Bespreek je wensen met de plastisch chirurg en vraag naar het te verwachten resultaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *