Lipofilling voor het gezicht, de voor en nadelen

Is ons eigen vet het gouden goed? Wat zijn de voor en nadelen van lipofilling voor het gezicht?

Plastisch chirurg Wouter van der Pot geeft antwoord:

“Vet is in sommige gevallen het ideale vulmiddel. Het is lichaamseigen, het is zacht, je haalt het weg op plekken waar je het niet wilt (die zijn er vaak genoeg) en je injecteert het op plekken waar je het wél wilt.”

Volumeverlies

“Naarmate je ouder wordt verlies je volume in je gezicht; denk maar aan een oud vrouwtje met ingevallen wangen en holle oogkassen. Dat volume kun je terug geven met vet inspuitingen: lipofilling. Dat blijft, als het eenmaal ingegroeid is, zeer langdurig zitten; in principe zelfs altijd, op sommige plekken. Sounds perfect. Maar uiteraard zijn er ook nadelen. Bijvoorbeeld; wat als je ergens teveel spuit. Dat is best lastig weg te halen, want de vetcellen zitten tussen de spiervezels, zenuwen, bloedvaten, etc.”

Voorzichtigheid geboden

“Dus je moet voorzichtig zijn. Zeker op plekken met een dunne huid, zoals de onderoogleden. Voor je het weet zie je een bultje zitten. Om het nog lastiger te maken: niet alle vetcellen die je injecteert overleven. Ongeveer 30% verdwijnt de eerste paar weken. Dus je wil het enerzijds een beetje overvullen, anderzijds wil je voorzichtig zijn. Op plekken met veel spieractiviteit zoals de lippen is het nog lastiger om in te laten groeien op de plek waar je het wil hebben.”

Lipofilling of fillers?

“Kortom; je moet best wat ervaring hebben om te weten waar het wel en waar het niet werkt. Fillers met hyaluronzuren zijn altijd tijdelijk. Dat kan ook een voordeel zijn: vind je het toch niet zo mooi, die volle lippen of hoge jukbeenderen, dan ben je een jaar later weer helemaal oke. Met vet dus niet. Verder hebben verschillende fillers verschillende diktes. De ene leg je op het bot om de boel wat te liften, de ander is heel zacht en leg je vlak onder een rimpel. Vet heeft dat niet; vet is altijd zacht. Tot slot heeft vet een ietsje hogere kans op complicaties als een infectie. Iets wat je jij fillers weer zelden tot nooit ziet.”

Heb jij ook een vraag? Stel je vraag en wij leggen ‘m voor aan een arts.

Verwant bericht

Reageer 2

  1. als je boven de 55 bent gaat het hoog ingespoten eigen vet dan niet uitzakken na tijdje? Ik zie soms wel hangwangen paar jaar nadat het vet eerst mooi hoog op jukbeen zat. Misschien bij ouder zijn toch beter tijdelijke fillers?

    1. Dag Hanneke, geïnjecteerd vet blijft zitten waar het zit. Het is echter niet de juiste behandeling voor het liften van de huid. Lipofilling wordt wel vaak ingezet in combinatie met een facelift. Liefs, Sietske

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HI KNAPPERD!

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE!