Sarah is een feminist

Sarah BLOG 3 Comments

De feminist: wie is dat eigenlijk? Ik ben onlangs gaan nadenken over hoelang ik mezelf met de definitie ‘feminist’ identificeer als antwoord op een vraag die iemand me stelde. Er was niet één herkenbaar moment voor me dat ik heel duidelijk kan beschrijven waarna ik zou kunnen zeggen ‘vanaf dat moment ben ik een feminist’.

Het eerlijke antwoord is dat ik door anderen – eigenlijk voornamelijk door mannen – feminist genoemd werd. Ik ben niet geboren met een overtuiging te strijden voor mijn idealen als activiste voor gelijke rechten, tegen discriminatie of het stereotyperen van vrouwen als lustobject of Barbie. Het zouden eerder duizenden kleinere momenten zijn geweest waarin ik me ongelijk behandeld, vernederd, seksueel geïntimideerd, of gepasseerd heb gevoeld – die mij persoonlijk ontwikkeld hebben tot de vrouw die ik vandaag ben: een feminist.

Onrecht
Interessant dus dat ik eerder door anderen in het hokje feminist geplaatst werd dan dat ik daar zelf doelbewust naartoe gegroeid ben. Voor mijn gevoel was ik namelijk gewoon mezelf. Ik als opgeleide ontwikkelde vrouw probeer bewust te leven en ik vind het belangrijk om ergens voor te staan en me voor iets in te zetten waarmee ik me identificeer – waarin de mensheid of de status quo nog faalt of uit balans is. Ik vind het namelijk oneerlijk dat vrouwen geen recht hebben op abortie, vrouwen gemiddeld 40% meer moeten betalen voor essentiële hygiënische producten dan mannen, nog steeds voor hetzelfde werk niet hetzelfde betaald worden, bij moederschap gemiddeld minder gaan verdienen terwijl een man gemiddeld meer gaat verdienen bij vaderschap, en ontelbaar meer te kwantificeren variabelen waarin vrouwen in 2019 nog niet als gelijk behandeld worden waar dat wel zou moeten. Maar het zijn niet alleen die ‘simpelere’ meetbare variabelen waarin we gelijkheid willen. Het is erkenning van wat vrouw zijn écht is, net zoals mannen dat duizenden jaren aan zichzelf gegeven hebben. De essentie dat man en vrouw als verschillend gelijken kunnen zijn en daarmee de nodige en natuurlijke balans creëeren.
Not so sorry
Tot op een paar decennia geleden werd er geen wetenschappelijk onderzoek gedaan op vrouwelijke proefpersonen, want het vrouwenlichaam werd weggezet als een ‘light versie’ van het mannelijke lichaam. Baren doen we wel wegzetten als ‘light’ dan. Maar nog interessanter is waar al die weerstand vandaan komt die je ervaart als vrouw wanneer je met je kop boven het maisveld uitsteekt en zegt ‘hey, ik wil gewoon mezelf kunnen zijn alsjeblieft, met al mijn bijzonderheden en tekortkomingen en daar geen sorry voor te hoeven zeggen, bang te moeten zijn of extreme weerstand te moeten ervaren als reactie daarop. Want waarom is feminisme iets waar zo veel taboe rond hangt? Waarom is mij al tientallen keren gevraagd: “ben je het goede soort of het slechte soort feminist?”. Er bestaat niet zoiets als een slechte feminist. Er bestaat wel zoiets als een slecht mens natuurlijk. Mensen die niet respectvol zijn en niet vanuit integriteit handelen, maar van waar die obsessie bij mannen feminisme te koppelen aan een soort onaantrekkelijk mannen-hatend monster? En daarmee beantwoord ik mijn eigen vraag.
Het okselhaar van Famke

Ik post een foto van Famke’s shoot voor Linda.meiden waar ze okselhaar heeft. Een knipoog naar het stereotype feminist door de ogen van een man. Tientallen reacties in mijn instagram inbox stromen binnen met ‘gatverdamme’ en ‘als mijn eigen vrouw dat maar nooit doet’. Als vrouw wordt dus nog steeds van je verwacht dat je voor een man je (oksel)haar scheert want je moet fijn zijn voor het mannelijke oog om te aanschouwen. Terwijl het in eerste instantie mij niet eens boeit of ik wel of niet mijn okselhaar wil groeien of afscheren. Alleen al door het feit dat ik hier op aangekeken word, verbale- en non-verbale agressie over me heen krijg en mij überhaupt wat opgelegd wordt; dat maakt mij nou net nóg meer bewust van hoe idioot het is dat een man zo veel vindt van het lichaamshaar van een vrouw- en alle ander dingen waar een man heel veel vindt maar niet zo veel te vinden heeft.

Mij heb je nog nooit gemeen horen doen over alle dingen die ik minder fris of lekker vind aan een mannen lichaam. Dat lijf is van hen en ik respecteer wat dat is en hoe dat werkt. Wat zou het normaal zijn als dat omgekeerd ook zo was zeg!

Reageer 3

  1. Vrouwen hebben recht op abortus in Nederland. Als je dehygiene producten te duur vind, waarom koop je dan niet gewoon de mannelijke variant? Scheelt je 40%, dom om dat te betalen tenzij er daadwerkelijk een verschil in product zit (en dat zit het ook).
    De wage gap anno 2019 nog durven aanhalen is wel heel slecht, deze is al jaren geleden gedebunked. DE verdere meningen die je geeft zijn ook allemaal drogredenen. Mijn conclusie is dat jij geen feminist bent omdat je simpelweg aan het drammen bent en niet aan het strijden voor meer rechten voor vrouwen. Dit stuk is een vette belediging aan het adres van feministen die wel gestreden hebben voor vrouwen! Helaas voor jou, vrouwen hebben momenteel meer rechten in dit land dan mannen. Benoem dat eens! Benoem eens dat er meer mannen sterven op het werk omdat vrouwen veilig thuis achter de kinderwagen staan. Als een vrouw zo sterk is waarom zien we dit dan niet terug in de statistieken voor vrouwen als vuilnisman of vrouwen als brandweerman? Waarom moeten vrouwen direct door het glazen plafond heen een baan krijgen in de top? Waarom niet beginnen op een lagere functie zoals mannen dat ook moeten doen? Vrouwen hebben privileges in dit land maar jij doet net alsof je onderdrukt wordt. Dat klopt niet!

  2. Lieve Wim,

    Dank je wel voor het starten van een interessant dialoog. Ik zal over jouw drogredenen en spelfouten heen lezen en reageer graag op de kern van dit verhaal. Hier komt mijn algemene antwoord en daarnaast nodig ik je uit je wat beter in te lezen in empirisch onderzoek naar dit onderwerp of net als ik een universitaire specialisatie in bedrijfspsychologie en vrouwenpsychologie te voltooien zodat we over 6 jaar een kopje koffie kunnen drinken om een goed gesprek hierover te hebben.
    Mijn artikelen zijn niet gelimiteerd tot Nederlandse actualiteiten. Vrouwen hebben geen wereldwijd recht op abortus. Lees je in over de ‘pink tax’ waar ik verder naar refereer mbt hygiënische producten. Je zegt dat ‘meer mannen sterven op de werkvloer’. Dit is eveneens onjuist (CBS). Burn-out bij vrouwen door zowel te willen excelleren in carrière als een goede moeder zijn, is sign hoger dan bij mannen. Ook zijn vrouwen gemiddeld significant hoger opgeleid dan mannen dus wellicht vandaar een onderrepresentatie in niet academische beroepen (vuilnisman, brandweerman etc) bron (CBS). ‘Waarom vrouwen direct een baan moeten krijgen aan de top’? Bedoel je met ‘direct’ na duizenden jaren misschien? Tot slot refereer je naar ‘vrouwen veilig achter kinderwagens en dat ze meer privileges hebben dan mannen’. Helaas voor jouw argument, maar voor vrouwen in het dagelijkse leven, ook feitelijk onjuist. Onderzoek aanhalen hier is te veel maar wat ik voor je ga doen is onder dit artikel alle bronvermeldingen zetten en dan wens ik je veel leesplezier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *