Suzanne Klemann

In Mooi Portret stellen we mensen aan je voor die wij mooi, leuk en interessant vinden. In dit geval gaat onze bewondering lang terug, we waren vroeger namelijk ook al hartstikke fan van deze vrouw (en haar zus). Meet  Suzanne Klemann uit Amsterdam. Zangeres, onderneemster, moeder én de helft van Lois Lane.

Foto van Neeltje de Vries

Wie vind jij mooi?

Ik vind mijn vrouw Minka de mooiste vrouw van de hele wereld omdat ze mijn hart gestolen heeft en daarnaast óók nog eens gezegend is met een klassieke schoonheid, maar ook mensen die durven zichzelf te zijn en zich niks aantrekken van wat er van hun gedacht wordt vind ik mooi. Mijn dochter Uma van 11 is voor mij een eeuwig genot. De onbezonnen manier en nog geen aangeleerde maniertjes van doen, haar puurheid en oprechtheid raakt mij diep.

Wat betekent schoonheid voor jou?

Ik vind dat zo’n moeilijke vraag! Schoonheid zit verborgen, soms in de meest kleine dingen van het leven. Een glimlach, een traan, een gebaar, een lied, een persoon, een kunstwerk, een muziekstuk of de natuur. Finesse, sierlijkheid en eenvoud is waar ik van houd. Eigenlijk geldt voor mij, dat schoonheid een ‘gulden snede’ is van alles wat mijn hart beroert en mijn ziel raakt.

Wat vind je niet mooi?

Ik vind het niet fraai als mensen elkaar naar het leven staan en elkaar bewust kapot proberen te maken. Ik kan daar met mijn verstand niet bij. Ik houd van een harmonieus en gebalanceerd leven en hekel ruzies en conflicten.

Don’t get me wrong… I’m not a pussy en houd van rellen op zijn tijd, maar haat, nijd en agressie komen in mijn vocabulaire niet voor.

Wat vind je mooi aan jezelf?

Van onder mijn kin tot onder mijn borsten!”, roep ik vaak gekscherend. De rest moet je maar vergeten. Ik ben meerdere keren met vriendinnen meegegaan naar de plastisch chirurg om als voorbeeld te fungeren van hoe zij hun borsten zouden willen hebben. Geen grap!

Heb je weleens iets aan jezelf laten verfraaien?

Op mijn 50ste ben ik begonnen met het dragen van een onzichtbare beugel en ik heb ooit een filler van Restylane in mijn wang laten plaatsen, waar een diepe rimpel verscheen. Ik stond toen model voor bevriend cosmetisch artsen Floor Claus en Tom van Eijk tijdens de presentatie van het product. Doodeng vond ik het.

Wat ligt er in je koelkast?

Etensrestjes, snacks, veel kaas en worsten en natuurlijk altijd chocolade, want daar zijn de meisjes dol op. En drank! In de vriezer altijd een ijskoude fles Tequila of Wodka. Mijn levenselixers en het beste antibioticum dat er is.

Suzanne en Monique Klemann in Thierry Mugler

Zijn er dingen die je laat om je schoon- en gezondheid te behouden?

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat dát zo was. Ik laat werkelijk niks, maar probeer wel maat te houden met de dingen die niet goed voor me zijn. Ik heb het heilige geloof, dat als je goed naar je lijf luistert, en dat doe ik intuïtief al mijn hele leven, je precies weet wanneer je een grens overgaat.

Heb je een tip voor onze lezers?

Zitten ze daar op te wachten? Nou vooruit. Mens dúrf te leven! Besef dat iedere dag wel eens de laatste zou kunnen zijn.

Wat is je lievelingsliedje?

Dat hangt geheel af van mijn state of mind. Muziek is een manifest in mijn leven en zal altijd als mijn alter ego aan mijn zijde blijven. Zonder muziek zou het leven een stuk minder vrolijk zijn. En dat is ook zo prachtig aan mijn vak, als zangeres. Het verblijdt en verrijkt mensen op een manier die onverklaarbaar is en waar een ieder steun en kracht uit kan putten. ABBA komt ineens in mij op met ‘THANK YOU FOR THE MUSIC’. Google die tekst maar eens. Niet dat mijn lievelingslied is, hoor. Ieder liedje kan een gevoel of herinnering teweegbrengen op de meest onverwachtse momenten, of krijgt een bijzondere plekje in je hart omdat het gekoppeld wordt aan een onvergetelijk moment. ‘It’s the first time’ van Lois Lane is voor mij zo’n nummer. Dit lied betekende onze grote doorbraak in de muziek en heeft tegelijkertijd iets onverklaarbaars magisch in zich. Ik weet nog als de dag van gister dat we dit nummer aan het schrijven waren. Het moest een beetje Marvin Gaye-achtig worden en ineens was de feel, tone of voice en de tekst daar. Het klopte als een bus. BAM!

Van wie zou jij een mooi portret willen lezen op wiemooiwilzijn?

Marilyn Monroe, lukt dat denk je? Stiekem mijn énige idool al vanaf dat ik de film ‘Some like it hot’ zag toen ik 10 jaar oud was. Wat een ogelooflijke sexy en tegelijkertijd imperfecte schoonheid was zij. De gulden snede ten top. Audrey Hepburn, ook zo’n schoonheid die niet van deze wereld is. En oh ja, Greta Garbo. Een groot mysterie gehuld in eenzaamheid en eeuwige droefenis, maar ook zo adembenemend mooi en eigenlijk een van de éérste androgyne sterren. Toen het woord androgyn nog niet in woordenboeken voorkwam. Ik hoop het ze in het hiernamaals te kunnen vragen of ze aan dit interview willen meedoen.

Vul aan: wie mooi wil zijn…

Durf jezelf te zijn om wie of hoe je bent en heb vrede hoe je eruit ziet. Je kunt wel van alles aan jezelf verbouwen, maar doe dit alleen als dat jou het geluk en zelfvertrouwen geeft wat je mistte. NOBODY is PERFECT en zeker IK niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *