#1 COLUMN SARAH

Sarah BLOG 1 Comment

Wat is schoonheid?

Terwijl ik mijzelf die vraag stel, merk ik dat alle antwoorden die me te binnen schieten door mezelf weerlegd worden omdat ik niet tevreden ben met de definitie die ik eraan geef. Of misschien ben ik niet tevreden met de definitie die een wereld om mij heen eraan heeft gegeven. Zonder er te veel bij na te willen denken en mijn best doende om te voelen wat schoonheid betekent, liever dan zien, geef ik een losse beschrijving van mijn ‘gevoel van schoonheid’. Nu ik schoonheid als een gevoel heb gecategoriseerd, ben ik gerustgesteld omdat gevoelens subjectief zijn en bij ieder persoonlijk. En dàt is de schoonheid op zich.

Ik ben opgegroeid over de hele wereld omdat mijn ouders veel reisden. Schoonheid is meer dan wat dan ook, iets van alle tijden en alle culturen, van geruststellend tot obsessief. Voor een klein meisje is schoonheid een ander ideaal dan voor een jonge vrouw of een oudere vrouw. Schoonheid in de ogen van een vrouw is weer anders dan schoonheid in de ogen van een man. Het is in principe een eindeloos begrip. Dus laten we terugkeren naar intrinsieke schoonheid, omdat ik denk dat alles daar begint.
Is mijn schoonheid iets waar anderen over mogen meepraten of straalt die in mij en mij alleen?
Mijn naam is Sarah en ik ben vrouw, vriendin, dochter en arbeidspsycholoog gespecialiseerd in positieve psychologie. Vanuit mijn achtergrond in psychologie en vanuit mijn observaties als dertigjarige vrouw in deze tijd, is schoonheid een intrigerend concept om mezelf voor neer te zetten en over na te denken. Het is namelijk sowieso iets dat we allemaal willen bezitten, al kan de invulling erg verschillen onderling. Wil ik goed doen voor mijzelf en de mensen om mij heen en wil ik de wereld voeden? Vinden mensen mij mooi als ik aandacht en liefde geef aan mijn omgeving en deel wat ik kan missen zodat de wereld een klein beetje mooier is? Of vinden mensen mij mooi als ik opgemaakt, afgetraind en slank, in mooie kleertjes nagekeken word op straat? Is mijn schoonheid iets waar anderen over mogen meepraten of straalt die in mij en mij alleen?
Ik peins verder over schoonheid. Voor mij is mijn schoonheid vandaag dat ik mezelf liefheb om wie ik ben. Ik ben blij en dankbaar met mijn innerlijke en uiterlijke schoonheid maar tegelijkertijd is het nooit voldoende. Is dat verkeerd? Ik geloof niet dat je hoeft te stoppen met leren en ontwikkelen om tevreden en dankbaar te zijn met wat voor jou schoonheid betekent. Misschien is schoonheid als een bloem die je altijd water zult blijven geven en moet verzorgen om te blijven groeien. Of ik mijn nagels lak, mijn wallen heb laten opvullen met fillers, milieubewust eet, mijn afval recycle, of elke dag mediteer, het reflecteert allemaal op hoe mooi ik mezelf vind. Is het één belangrijker dan het andere? Wat maakt het uit? Schoonheid is geen takenlijst met een rangschikking. Schoonheid is een gevoel heb ik net voor mezelf besloten. En alle dingen die ik doe om mij het gevoel te geven dat ik mooi ben, zijn vandaag misschien wel anders dan morgen. En dat is okay. Of beter zelfs, dat is helemaal goed!
Laten we schoonheid altijd blijven vieren en nooit verpesten door het beeld dat wij of anderen kunnen hebben van een onmogelijk te behalen doel. Dan vind ik je in ieder geval prachtig. 
Liefs, Sarah
 
OVER SARAH HILDERING: SARAH (30) IS AFGESTUDEERD IN (POSITIEVE) ARBEIDS- EN ORGANISATIE PSYCHOLOGIE,  HEALTHY GIRL EN WERKZAAM IN DE PLATENBUSINESS. VOOR WIEMOOIWILZIJN SCHRIJFT ZE COLUMNS OVER HAAR VISIE OP SCHOON- EN GEZONDHEID.

Reageer 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *