COLUMN #5 PREVENTIEVE GENEESKUNDE

Aletta BLOG Leave a Comment

Van jongs af aan ben ik al geïntrigeerd geweest door het menselijk lichaam (direct ook de reden dat ik Geneeskunde wilde doen) en daarnaast ook in de rol van voeding binnen ons lichaam. Mijn plan B voor wanneer ik uitgeloot zou zijn was dan ook de studie Voeding en Diëtiek.

Ik heb eigenlijk geen flauw benul van wie ik die obsessie met gezondheid en voeding heb want ik ben opgegroeid in een gezin waar altijd gerookt werd.. bier, wijn & jenever dagelijkse kost waren en ons innerlijk welzijn werd verzorgd met een op en top Hollands dieet: bammetjes overdag en in de avond aardappelen, vlees & groente. Niet dat je mij over het laatste hoort klagen trouwens want er ging niks boven mama’s kost!

Wat de sigaretten betreft was ik wel al vroeg een felle anti-roken-activist! Ik had altijd al een hekel aan die stank, maakte mijn klasgenootjes op de basischool bang tijdens mijn spreekbeurt over hoe verschrikkelijk slecht roken voor je is en had zelf een ‘verboden te roken’ bord gemaakt zodat er speciaal op mijn verjaardag niet gerookt zou worden in huis.

Mijn moeder en broer zijn inmiddels gelukkig al een tijdje gestopt, maar helaas is mijn vader 8 jaar geleden op 54-jarige leeftijd overleden aan slokdarmkanker. Mogen jullie raden wat hiervan de twee belangrijkste risicofactoren zijn…(antwoord: 1. Roken 2. Alcohol) Het moge duidelijk zijn dat ik dus nooit de behoefte heb gehad aan roken, maar ik ben natuurlijk verder ook geen heilig boontje. Aangezien ik één of andere bijzondere gave bezit waarbij ik alles kan eten wat los en vast zit zonder echt dik te worden hield ik me namelijk met eten nooit in. Ik at rustig 3 tosti’s met enorme bergen curry & mayo achter elkaar, hele zakken chips en chocolade pepernoten, grootverpakkingen Kinder Bueno’s en niet te vergeten de welbekende Kapsalon na heftige avondjes stappen met zekere regelmaat tijdens de studietijd.

Toch voelde ik me in die tijd gewoon gezond, want ik was tenslotte slank en had voldoende conditie om elke dag de Erasmusbrug te trotseren op m’n fiets! Inmiddels weet ik wel beter. Het feit dat je op dit moment geen duidelijke klachten hebt betekent niet per definitie dat je lijf gezond is. Een groot gedeelte van de bevolking die zelfs wél klachten van bijvoorbeeld chronische vermoeidheid, hoofdpijn, darmproblemen, allergieën, hooikoorts, PMS etc. heeft schuift dit af als zijnde ‘dat hoort nou eenmaal bij mij’. Zonde, want het kan écht anders!

Hoe werkt dit? En waarom heb ik hier niks over geleerd?! Heb je 6 jaar geploeterd voor je diploma Geneeskunde, maar eigenlijk nul verstand van voeding en geen flauw idee hoe je nou gezond oud wordt…

Vorig jaar september heb ik een zogenaamde ‘stofwisselingsreset’ gedaan nadat ik had gesproken met wat kennissen die hier zeer bijzondere resultaten mee hadden behaald. Diverse ziektebeelden waar hun arts ze helaas niet verder mee kon helpen zoals; jarenlange darmklachten met diarree, eczeem, migraine, chronische gewrichtsontstekingen en zelfs diabetes type 2 verdwenen als sneeuw voor de zon. Mega-interessant natuurlijk! Ik had zelf niet zozeer klachten maar wilde wel graag een keer iets goeds doen voor m’n lichaam. Mijn vriend was echter ook meteen de sjaak want met zijn chronische snotneus, niezen, eczeem, voorhoofdholte-ontstekingen, allergieën en rode, waterige ogen, was hij hét perfecte testmateriaal! Het moment dat ik zowel bij mezelf als bij m’n vriend verbetering begon te constateren raakte ik vooral gefrustreerd. Hoe werkt dit? En waarom heb ik hier niks over geleerd?! Heb je 6 jaar geploeterd voor je diploma Geneeskunde, maar eigenlijk nul verstand van voeding en geen flauw idee hoe je nou gezond oud wordt…

We leren diagnoses te stellen en bij welke klachten we welke medicijnen (welke op hun beurt ook weer zorgen voor bijwerkingen en belasting van de lever) kunnen toedienen ter verlichting/onderdrukking van de klacht maar of we daar ook daadwerkelijk de kwaal en de onderliggende oorzaak mee oplossen..? Mijn frustratie heeft ertoe geleid dat ik afgelopen jaar de opleiding Orthomoleculaire Geneeskunde heb gevolgd en er ging daadwerkelijk een wereld voor me open. Nu weet ik natuurlijk nog bij lange na niet alles en heb nog een lange weg te gaan op dat gebied, maar 1 ding weet ik wel: dat er zóveel informatie is waar wij als artsen niks over leren tijdens de opleiding. Essentiële informatie over de precieze werking van het lichaam op moleculair niveau en hoe je je lichaam en haar zelfhelend vermogen kunt ondersteunen met de juiste leefstijl, voeding en suppletie. Zoals Hippocrates lang geleden al had uitgesproken ‘Let food be thy medicine, and medicine be thy food’. Gelukkig komt er langzaamaan wel steeds meer bewustwording binnen de reguliere Geneeskunde en steeds meer artsen vinden hun weg naar de voedingsleer ter verbetering van de zorg.

Onder het mom van zelf verantwoordelijkheid nemen voor je gezondheid ben ik afgelopen week langs geweest bij Refleqt Clinic (www.refleqtclinic.nl) voor een follow-up Health Check bij drs. Franca. (= aanrader!) Waar ik 4 maanden geleden nog zo insulineresistent was als een deur, stijf stond van de stress en m’n microcirculatie te wensen overliet is dit inmiddels allemaal al een stuk verbeterd. Wat ik hiervoor doe? Ik eet sinds augustus hoofdzakelijk vegan. Lees: ontzéttend veel veggies, met mijn dagelijkse portie fruit & groente zit het dus dik snor! Daarnaast neem ik bijna dagelijks een multivitaminen- en mineralenshake, anti-oxidanten, een visolietablet en extra vitamine D (#vitaminjunkie) en ik zorg voor voldoende beweging en rust in m’n koppie met yoga & meditatie.

De allerbelangrijkste punten die ik heb geleerd tijdens mijn opleiding, welke ik dus zelf ook toepas, zijn: minder eetmomenten! Hou het bij 2-3 x per dag eten met liefst intervallen van 5-6 uur (let op: koffie of een sappie telt ook mee als eten), intermitting fasting (>16 uur niet eten, dus van de laatste avondmaaltijd tot de volgende lunch is het makkelijkst, water en thee mag wel), geen toegevoegde suikers én niet vergeten: beweeg! En dan nog het hele rataplan van minder koolhydraten, meer groente & fruit etc. natuurlijk, maar als je bovenstaande punten toepast ben je al heel goed op weg!

Natuurlijk kun je niet alles voorkomen, je kunt alsnog van een ladder vallen, een auto-ongeluk krijgen of een vervelende infectie oplopen in de tropen maar met voldoende beweging, zo min mogelijk blootstelling aan toxines, goede voeding en suppletie gecombineerd met een positieve levenshouding én stressmanagement kun je in ieder geval de kansen op al onze westerse welvaartsziekten flink minimaliseren!

Tenslotte: ‘Voorkomen is beter dan genezen’, zowel voor rimpels als voor vervelende kwalen en ziektes.

OVER ALETTA DE WIT: ALETTA (27) IS COSMETISCH ARTS EN ORTHOMOLECULAIR THERAPEUT. VOOR WIEMOOIWILZIJN SCHRIJFT ZE COLUMNS OVER HAAR WERK, LEVEN EN SCHOON- EN GEZONDHEID.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *