Over BOTOX

In dit artikel geven we antwoord op de meest gestelde vragen over botox.

Wat is Botox?

Botulinetoxine A is beter bekend onder de merknaam Botox. Het is een neurotoxisch eiwit dat wordt geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum. Het wordt voor zowel cosmetische als medische indicaties (bijvoorbeeld spasmen) ingezet om de spieractiviteit tijdelijk te verminderen.

Wat zit er in Botox?

Om het middel geschikt te maken voor injectie wordt de botulinetoxine A vermengd met humaan albumine (HSA) dat werkt als een stabilisator. Afhankelijk van het merk worden daar nog andere eiwitten, sucrose of lactose aan toegevoegd. Daarnaast wordt het voor injectie vermengd met natriumchloride (NaCl). 

Hoe lang werkt Botox?

De effecten van een Botox-behandeling zijn tijdelijk en houden meestal 3 tot 4 maanden aan. Daarna neemt de spieractiviteit geleidelijk weer toe en kan een nieuwe behandeling nodig zijn om het resultaat te behouden.

Kosten van een Botox behandeling

De kosten van een Botox-behandeling variëren per kliniek en behandellocatie. Gemiddeld liggen de prijzen rond de €150 per zone. Het is belangrijk om naar een cosmetisch arts te gaan voor veilige behandeling en effectieve resultaten van je botox-behandeling.

Als je echt alles wilt weten over botox, lees dan dit uitgebreide artikel van Sietske Atsma: Wat je moet weten over botox.

Veelgestelde vragen over Botox

  • Als je langdurig Botox gebruikt kunnen er lange termijn effecten optreden zoals spierzwakte, stijfheid en spieratrofie. Bovendien kunnen Botox-injecties, naast spierveranderingen, ook de kwaliteit van de huid beïnvloeden.

  • Het is het beste om te wachten tot de koorts over is en je weer helemaal gezond bent. Als je ziek bent, is het immuunsysteem verzwakt, wat het risico op bijwerkingen vergroot. Als je medicatie gebruikt zoals antibiotica die het immuunsysteem onderdrukken, is het niet aan te raden om Botox te nemen.

  • Nee, niet alle Botox is vegan. De meeste merken Botox bevatten humaan albumine, een eiwit afkomstig uit menselijk bloedplasma en dierlijke eiwitten. Vooralsnog zijn de enige merken die geen dierlijke of menselijke eiwitten bevatten Alluzience en Daxxify. Desalniettemin worden nieuwe batches Botox nog steeds op muizen getest, terwijl er in vitro alternatieven zijn.

  • Ja, bij sommige mensen ontwikkelen antilichamen tegen Botox, waardoor de effectiviteit van de behandeling afneemt. Dit kan afhangen van het merk botulinetoxine A, de frequentie van behandelingen en de gebruikte dosering.

  • Ja, je kunt preventief Botox gebruiken maar realiseer je dat langdurig Botox-gebruik de kans op bijwerkingen verhoogt. En dat je voor het geld dat je spendeert aan Botox-behandelingen een heleboel leuke dingen kunt doen. Beter begin je als er ook echt rimpels zijn om te behandelen.

  • Je kunt botulisme krijgen van Botox. Iatrogeen botulisme komt niet vaak voor, maar kan zeker ontstaan na een Botox-behandeling. Botulisme kan levensbedreigend zijn. Als je symptomen hebt van botulisme (spieruitval, problemen met slikken, praten, zicht, etc.) meld je dan bij het ziekenhuis voor diagnose en behandeling (met antitoxine). De dienstdoende arts kan via het Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding telefoonnummer: 030-2747000 (24/7) het antitoxine opvragen.

  • Er is geen alternatief voor Botox met een zelfde effect. Wel kun je rimpels voorkomen en verminderen door bijvoorbeeld goede huidverzorging, facetaping en andere cosmetische behandelingen zoals fillers en lasertherapie.

  • Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat Botox ook door de bloed-hersenbarrière gaat en invloed heeft op het zenuwstelsel.

Vorige
Vorige

Mutatis muTANDis

Volgende
Volgende

FAQ the doctor: Vanessa Muyldermans