FAQ the doctor: SINDY PLINSINGA

Sietske Atsma FAQ the doctor Leave a Comment

In FAQ THE DOCTOR stellen wij artsen en specialisten aan je voor aan de hand van de door ons meest gestelde vragen. Deze keer interviewde we cosmetisch arts Sindy Plinsinga. Sindy is eigenaar van Medical Beauty Clinic in Zeist en werkt ook bij Clinic28 in Den Haag. Als afgevaardigde van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde, waar zij in het bestuur zit en voorzitter is van de onderwijscommissie, maakt zij zich binnen de adviescommissie van het College Geneeskundige Specialismen hard voor de profielerkenning van cosmetisch artsen.

Waar ben je opgeleid tot arts? Ik heb in Groningen geneeskunde gestudeerd, waarna ik 2 jaar als arts voor de Chirurgie en de Gynaecologie heb gewerkt op de spoedeisende hulp en de verloskamers Na wat omzwervingen via de psychiatrie huisartsgeneeskunde en flebologie ben ik 10 jaar geleden gaan werken als cosmetisch arts. Het geeft mij erg veel voldoening om dit werk te doen. Mensen kunnen zich soms minder gelukkig voelen omdat ze, om wat voor reden dan ook, niet de uitstraling hebben die past bij hoe ze zich voelen. Het vertrouwen dat cliënten mij geven vind ik zeer waardevol. Ik luister en kijk heel goed naar mijn cliënten, werk gedetailleerd en precies. Zo creëer ik een heel natuurlijk mooi effect, wat erg belangrijk is, want elke cliënt is mijn visitekaartje. Verder gebruik ik veilige en kwalitatief hoogstaande producten en behandeltechnieken, volg veel trainingen en congressen en blijf zo goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in ons vakgebied.

Heb je kinderen? Ja, ik heb twee kinderen waar ik heel trots op ben. Een zoon van 17 en een dochter van 19 jaar.

Hoe oud ben je zelf? 48.

[Say what? Acht-en-veertig?!]

Wat doe je om er zo goed uit te zien? Dat heb ik merendeels te danken aan mijn ouders, maar natuurlijk sport ik en eet ik ook gezond. Daarnaast heb ik een aantal behandelingen die ik uitvoer ook zelf ondergaan. Ik streef voor zowel mijn cliënten als voor mijzelf naar een zo natuurlijk mogelijk resultaat.

Laat je iets om je schoonheid te behouden? In principe niet. Ik bescherm mijn huid wel tegen zonneschade, dat is belangrijk.

Je zet je in voor de profielerkenning van cosmetisch artsen. Wat houdt dat precies in? Profielerkenning houdt in dat de profielarts staat ingeschreven in het register van de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten, net zoals de andere geneeskundig specialisten in Nederland dan een beschermde artsen titel is. Nu mag namelijk elke arts (ook zonder opleiding) zich nog cosmetisch arts noemen. Maar zodra dit vakgebied de erkenning van een profiel heeft gekregen, is deze titel wettelijk beschermd. Vorig jaar heeft de NVCG een verzoek ingediend bij het College Geneeskundige Specialismen om als profiel erkend te worden. Als afgevaardigde van de NVCG zit ik, samen met betrokken medisch specialisten, in de adviescommissie die hiervoor is aangesteld. Het is een lange, pittige weg waarin obstakels genomen moeten worden. Voorop staat dat we het doen om de kwaliteit van het vak cosmetische geneeskunde te waarborgen. Het doel is dat alleen artsen mét een daartoe gespecialiseerde opleiding de titel cosmetisch arts gebruiken zodat het voor cliënten ook duidelijk is of ze behandeld worden door een gedegen opgeleide arts. Dit is essentieel voor de kwaliteit van een behandeling en vooral ook voor de veiligheid voor cliënten! Wij hebben goede hoop dat dit in 2018 geregeld zal zijn.

Goed in je vel zitten is belangrijk en als ik mensen daar bij kan helpen met een cosmetische behandeling, geeft mij dat veel voldoening.

Hoe weet je als consument of een arts goed is in wat hij aanbiedt? Behalve dat de NVCG werkt aan een beschermde titel voor cosmetisch arts, stelt de NVCG hoge eisen aan haar leden. Omdat de titel cosmetisch arts, zoals gezegd, nog niet beschermd is, kunnen op dit moment helaas ook artsen die niet zijn opgeleid op ons vakgebied zich cosmetisch arts noemen, en dat gaat vaak ten koste van de kwaliteit van de behandeling. In de aanloop naar het krijgen van de beschermde titel voor cosmetisch arts heeft de NVCG daarom strenge eisen gesteld waaraan haar artsen allemaal moeten voldoen. Zo is bijvoorbeeld enkele jaren geleden de opleiding tot cosmetisch arts bij de NVCG gestart. De artsen die deze 2-jarige full-time opleiding hebben afgerond zijn gecertificeerd-lid van de NVCG. Interessant hierbij is te vertellen dat bij geen enkel ander artsen-specialisme de kennis en vaardigheden op het gebied van de injectables in de opleiding zijn opgenomen, ook niet bij de opleiding tot plastische chirurg, gebrek aan deze kennis kan de veiligheid en kwaliteit van de behandeling in gevaar brengen.

Naast gecertificeerde leden kent de NVCG ook toehorende leden. Dat zijn artsen die nog niet volledig aan de eisen voldoen of een ander specialisme hebben, maar wel cosmetische geneeskunde naast hun andere werkzaamheden doen. Al deze artsen, staan vermeld op de website van de NVCG. Het is openbare informatie, iedereen kan dat nakijken op de website van de NVCG.

Welke behandeling voer je het liefst uit bij je cliënten? Ik vind dat een natuurlijk effect vaak het mooist te bereiken is met een combinatie van verschillende injectables. Elk gezicht is anders en verdient een behandeling op maat. Een dankbare behandeling om uit te voeren is het opvullen van de kringen onder de ogen. Dit is een behandeling die veel expertise vereist maar indien goed en veilig uitgevoerd is het effect geweldig. Daarnaast werk ik graag met Sculptra, een volledig biologisch afbreekbaar product dat de eigen cellen van de huid stimuleert om zelf meer collageen aan te maken, hierdoor wordt de huid steviger, voller en elastischer.

Weiger je wel eens een behandeling? Dat komt voor. Sowieso behandel ik niet iemand onder de 18 jaar en het opvullen van enkel een bovenlip weiger ik ook nog wel eens.

Heb je een schoonheidsadvies voor onze lezers? Een gelukkige uitstraling maakt echt het mooist. Geluk is zelfs te vinden in de kleine dingen om je heen die eigenlijk heel gewoon zijn en van alle dag, maar in hun eenvoud heel bijzonder. Goed in je vel zitten is belangrijk en als ik mensen daar bij kan helpen met een cosmetische behandeling, geeft mij dat veel voldoening.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *