Joke Haartsen

Sietske Atsma FAQ the doctor 2 Comments

Als je dan toch met de benen wijd moet, dan wil je graag behandeld worden door cosmetisch gynaecoloog Joke Haartsen! Een bijzonder sympathieke en kundige vrouw. In deze FAQ the doctor stellen we Joke Haartsen aan je voor.

Wat wilde je worden toen je klein was? Weet je hoe lang dat geleden is? Heel vroeger prinses. Toen piloot, dat vond mijn vader een belachelijk vak. Dan was je gewoon buschauffeur in de lucht. Op de middelbare school had ik bedacht dat ik anesthesist wilde worden. Daarom ben ik geneeskunde gaan studeren. Ik kwam er al snel achter dat dat helemaal niets voor mij zou zijn. Het persoonlijk contact met de patiënt is dan veel te beperkt. Bovendien wilde ik graag met mijn handen bezig zijn.

Welke opleiding(en) heb je gevolgd? Eerst Atheneum. Direct aansluitend geneeskunde: 6 jaar. Tijdens mijn studie wist ik al vrij snel dat ik gynaecoloog wilde worden. In die tijd was het echter heel moeilijk om in opleiding te komen. Na de studie ga je altijd eerst een tijdje werken om ervaring op te doen. Bij mij was dat: enkele maanden interne geneeskunde, bijna 2 jaar chirurgie en ruim een half jaar gynaecologie. Daarna heb ik de opleiding gynaecologie en verloskunde gedaan: ook 6 jaar.

Wat vind je leuk aan je huidige werk? Het is heel afwisselend, ik zie vrouwen in alle leeftijdscategorieën en het is echt heel leuk om vrouwen die al jaren ergens last van hebben daarvan af te helpen. Het vraagt ook veel chirurgische vaardigheid. Ook dat vind ik leuk.

Mijn ambitie is om de gynaecologen in Nederland zover te krijgen dat ze het belang van dit vak inzien en het een vast onderdeel van de opleiding wordt.

Heb je nog werk gerelateerde ambities? Ik heb ruim 23 jaar als algemeen gynaecoloog gewerkt met als aandachtsgebieden urogynaecologie (o.a. verzakkingen en urineverlies), afwijkende uitstrijkjes en vulvapathologie (samen met de dermatoloog). Enkele jaren geleden heb ik besloten me te specialiseren in de cosmetische gynaecologie. Ik vind dat een ontzettend ondergewaardeerd vak. Het vraagt kennis van de urogynaecologie, vulvapathologie, seksuologie en je moet netjes kunnen opereren. De meeste gynaecologen en plastisch chirurgen vinden het minderwaardig werk, omdat ze helemaal niet weten wat het inhoudt en het idee hebben dat de meeste vrouwen die met vragen daarover komen eigenlijk psychische problemen hebben. Dat vind ik echt niet van deze tijd. Op dit moment ben ik de enige in Nederland die zich hier specifiek mee bezighoudt. Mijn ambitie is om de gynaecologen in Nederland zover te krijgen dat ze het belang van dit vak inzien en het een vast onderdeel van de opleiding wordt. Ik vind namelijk dat het specifiek bij de gynaecoloog thuis zou moeten horen.

Joke behandelt vrouwen met de Femilift; voor het verminderen van klachten als urineverlies, droogheid en het verhogen van de seksuele sensaties. Meer weten over de Femilift? Je leest het hier.

Is er iemand uit je vakgebied die je bewonderd? David Matlock, plastisch chirurg in Amerika. Veel Nederlanders lachen om hem, maar hij is een hele aardige man, een heel goed operateur en heeft veel respect voor de vrouwen die hij behandelt. Alexander Bader: cosmetisch gynaecoloog in Engeland. Hij was een van de eersten in Europa en vecht nu voor erkenning van dit vak, heeft de European Society of Cosmetic Gynecology opgericht en leidt heel veel mensen op.

Is er een bekend persoon die voor jou symbool staat voor schoonheid? Audrey Hepburn als klassieke schoonheid. Maxima: zowel omdat het gewoon een schoonheid is, maar ook omdat ze veel charisma heeft en superslim is.

Wat is je lievelingsliedje? Dat heb ik niet echt. Er zijn diverse liedjes die ik graag hoor, met name vanwege de herinnering die erbij opkomt.

Wat doe je om zelf om schoon- en gezondheid te behouden? Ik sport graag en let (helaas net niet helemaal genoeg vind ik zelf) op mijn gewicht. Verder zou ik eigenlijk meer moeten doen, maar de tijd ontbreekt me. Heb bijvoorbeeld hele lelijke spataderen op mijn benen. Zeg al jaren dat ik daar wat aan moet laten doen, maar het komt er niet van. Ik heb enkele jaren geleden een ooglidcorrectie laten doen.

Kunnen we iets nieuws verwachten dit jaar op het gebied van cosmetische behandelingen? Op gynaecologisch gebied is Nederland nog echt onontgonnen, dus dit jaar zal met name awareness het belangrijkste zijn. 1 Heb je hinder van grote schaamlippen of vind je ze echt niet mooi: doe er wat aan, maar vergeet dan niet naar het geheel te kijken. Vaak is de clitoriscapuchon in balans met de grote schaamlippen. Corrigeer je alleen de schaamlippen en laat je de huid bij de clitoris voor wat het is, dan ziet het er heel erg geopereerd uit en lijkt het net of je een piemeltje hebt. Dus als je er iets aan laat doen, doe het dan goed. 2 Als de bevalling zijn sporen heeft nagelaten van onder, is het echt niet raar om daar iets aan te laten doen. De opmerking ‘het hoort erbij, wees blij met je gezonde kinderen’ zou verboden moeten worden.

Laat je dingen in het kader van schoon- en gezondheid? Ik rook niet. Afgezien van het feit dat ik het vies vind ruiken en het slecht is voor je gezondheid, wordt je huid er ook heel lelijk van.

Heb je een tip in het kader van schoon- en gezondheid? Doe vooral waar je zelf blij van wordt. Laat je niet leiden door wat anderen ervan vinden.

Vul aan: wie mooi wil zijn… Haha! Moet af en toe pijn lijden. Dat gaat in mijn vak helaas wel op. Veel behandelingen zijn niet pijnloos, maar het resultaat gelukkig eigenlijk altijd wel de pijn waard.

We hebben met Joke een podcast opgenomen waarin we ‘schaamteloos’ spreken over de vagijn. 

Reageer 2

    1. Post
      Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *