Diastase, het herstel en mogelijke behandelingen

Een baby krijgen is een groot en mooi geschenk. Wat minder fijn zijn de sporen die een zwangerschap en bevalling op het lichaam achter kunnen laten. Striae, wat extra kilo’s en uit elkaar getrokken buikspieren ook wel diastase genoemd. In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen om je core te versterken na de bevalling.

Daar schakelen we drie experts voor in; personal trainer Ljuba Lapre, cosmetisch arts Aleid Koppius en plastisch chirurg Klaske Booij. Allen ervaringsdeskundige (want moeder) en in het bezit van de juiste kennis om te adviseren over de verschillende manieren en behandelingen voor het versterken van de core na een zwangerschap.

Wat is diastase?

Zo’n 60% van de vrouwen krijgt er mee te maken tijdens de zwangerschap; diastase. De rechte buikspieren (rectus abdomen) wijken op de middenlijn van de bindweefsel-peesplaat (linea alba) om ruimte te maken voor de groeiende baby. De bindweefsel-peesplaat loopt van het schaambeen tot het borstbeen en is normaal gesproken een centimeter breed. Een diastase kan over de gehele lengte voorkomen. Door het wijken van de rechte buikspieren is de core vaak verslapt wat na de bevalling kan leiden tot rugklachten en bekkenbodemklachten. In veel gevallen herstelt het lichaam zich na 6 maanden, maar ook vaak genoeg houden de klachten aan. In dat geval is het raadzaam hulp in te schakelen van een specialist. Een van onderstaande specialisten bijvoorbeeld.

Ljuba Lapre over de juiste training.

Bij een diastase is geduld een schone zaak.

“Het is uiterst belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Geef het de eerste twee maanden de rust om te herstellen van de heftige workout die je hebt verricht tijdens de bevalling. En denk eraan  dat ‘ontzwangeren’ ook 9 maanden duurt. Maak lekker veel wandelingen met de kinderwagen. Bewegen is goed voor de doorbloeding en daarmee ook voor het herstel. Laat je bekkenbodemspieren controleren door een bekkenbodem specialist en eventueel los masseren, want met vaste spieren is het lastig aan te sterken. Ik raad je af om ongetraind zomaar buikspieroefeningen te doen. Begin bij de basis en leg de focus op de dwarse diepe buikspieren (dit zijn de diepst liggende buikspieren). Daarna op de schuine buikspieren en pas als laatste de rechte buikspieren. Als je weinig ervaring hebt met trainen, schakel dan hulp in van een bekkenbodem specialist of personal trainer die ervaring heeft op dit gebied. Een vrouwelijke personal trainer die zelf een bevalling heeft meegemaakt, weet jou uiteraard goed te begeleiden."

Aleid Koppius over EmSculpt

"Mocht trainen niet voldoende verbetering bieden dan bestaat er een mooie niet invasieve behandeling genaamd Emsculpt. Emsculpt is een FDA approved body contouring apparaat, waarbij tegelijkertijd vet wordt verbrand en spieren worden versterkt. Één behandeling van 30 minuten staat gelijk aan 20.000 hele sterke contracties (samentrekkingen van dermate sterkte die wij in de sportschool niet kunnen bereiken)."

"Door deze intensieve ‘workouts’ (waar we bijzonder weinig voor hoeven te zweten) kunnen we buik- en bilspieren versterken en zijn, in het geval van diastase, de buikspieren in staat om weer dichter naar elkaar toe te groeien. Bij diastase worden 6 sessies aangeraden verspreid over 3 weken (bij enkel vetvermindering en spierversterking 4 sessies verspreid over 2 weken). Onderzoek heeft aangetoond dat Emsculpt onderhuids vet met 19% vermindert, spiermassa met 16% laat toenemen en diastase met 11% verbetert. Best een fijne bijwerking bij je diastase behandeling, die sixpack."

Klaske Booij over een buikwandcorrectie

“Als bovenstaande training en behandeling geen effect hebben gehad, dan kan een buikwandcorrectie uitkomst bieden. Zeker omdat er vaak (naast de aanwezige rectus diastase) ook sprake is van huidoverschot van de buik. Een buikwandcorrectie is een grote operatie en wordt daarom uitgevoerd onder algehele narcose. Voorafgaand aan de operatie bepaalt de plastisch chirurg hoeveel huid er weggehaald kan worden om weer een strakke buik te krijgen. Er wordt een horizontaal litteken gemaakt onder de bikinilijn. Vanuit hier worden de huid en het onderliggende vetweefsel losgemaakt tot aan de ribbenboog." "Als er rectus diastase aanwezig is, dan kunnen de rechte buikspieren 'gereefd' worden: door de rechte buikspieren met behulp van stevige hechtingen aan elkaar te hechten wordt de buik weer platter en strakker en zal dus het 'bolle' aspect van de buik verdwijnen of sterk verminderen. Daarna zal de huid weer strak gezet worden door deze naar beneden te trekken. De navel wordt hierbij weer verplaatst naar de oorspronkelijke plek. Na de operatie is het belangrijk om 6 weken niet te sporten, niet zwaar te tillen en drukverhogende momenten te vermijden. Dit laatste is met name belangrijk als de rectus diastase is gecorrigeerd. Tot die tijd wordt ook geadviseerd om compressiekleding te dragen ter ondersteuning van de genezing.

Lees over de bijkomende voordelen van een buikwandcorrectie.

Vorige
Vorige

Minder rimpels kost een paar minuten!

Volgende
Volgende

Vragen over borstimplantatenziekte (BII)