Genetische aanleg voor filler complicaties ontdekt

Het beoogde doel van een filler behandeling is 'mooier' te worden, maar bij een klein percentage mensen levert een fillerbehandeling pijn, jeuk en ongemak op en dat is te voorspellen aan de hand van je DNA. De fillers worden dan door het lichaam afgestoten, wat mogelijk levenslang klachten kan veroorzaken.

Recent onderzoek naar het aantal fillerbehandelingen in Nederland door Decates et al. (2021) laat zien dat ongeveer 1 op de 41 vrouwen zich laat behandelen met fillers. Verder blijkt dat fillerbehandelingen steeds populairder worden, ook onder jongvolwassenen (Zarringam et al., 2020). 

Het grootste deel van de uitgevoerde fillerbehandelingen hebben een gewenste uitkomst. Dat geldt meestal niet voor de 1 tot 2% van de totale Europese bevolking die de HLA-B*08 EN DRB1*03 combinatie in hun DNA dragen. Nu lijkt dat een laag percentage, maar zet dat tegenover het stijgende aantal mensen dat een fillerbehandeling ondergaat en dan heb je het toch al snel over ongeveer 2000 mensen per jaar die na een fillerbehandeling achterblijven met, vaak onbegrepen, klachten.

Goede arts, goede producten en goede nazorg

Het succes van een fillerbehandeling hangt af van een aantal factoren. Allereerst van de kunde van de arts. Ten tweede gebruikt die arts vervolgens tijdelijke hyaluronzuur fillers van A-kwaliteit. Als laatste houd je je aan de nazorg adviezen van de arts voor een goede uitkomst van de behandeling. 

En dan toch een complicatie...

Complicaties komen voor. Een goede arts zal er alles aan gelegen zijn die te voorkomen en mocht er toch een complicatie ontstaan dan zal de arts er alles aan doen om die op te lossen. Veel voorkomende complicaties bij een fillerbehandeling zijn blauwe plekken, zwelling en tijdelijke gevoeligheid van het behandelde gebied. Minder vaak voorkomend zijn een infectie en een vasculaire complicatie (het verstoppen van een bloedvat).

Klachten als pijn, jeuk en ongemak zijn vaak lastiger te herkennen als complicatie en kunnen soms pas jaren na de daadwerkelijke behandeling optreden. Daardoor wordt de link tussen de klachten en de fillerbehandeling vaak niet gelegd. 

DNA test om filler complicaties te voorkomen

Uit het wetenschappelijk onderzoek, dat ten grondslag ligt aan de ontwikkeling van de Bsure DNA-test, is gebleken dat er een bepaalde genetische aanleg bestaat, waarmee iemand een verhoogd risico heeft op complicaties na een filler behandeling. In de studiegroep van het onderzoek had 84% van de mensen die de genetische aanleg hadden, ernstige complicaties door fillers. Test eenmalig je DNA om mogelijke complicaties te voorkomen of om complicaties te definiëren. 

Momenteel is de DNA-test in Nederland online en via geselecteerde klinieken verkrijgbaar. In Engeland wordt de test deze maand gelanceerd en zal uitsluitend verkrijgbaar zijn bij geselecteerde klinieken aldaar. In het najaar wordt de test gelanceerd in andere landen in Europa. 

Vorige
Vorige

Exit hyaluronpen

Volgende
Volgende

Herstel litteken van keizersnede