Niet tevreden geld terug?

Stel je bent niet tevreden over een cosmetische ingreep. Je dient een klacht in. De arts biedt je aan om je het geld van de behandeling terug te geven. Hier stelt de arts wel een voorwaarde aan. Je krijgt je geld terug op voorwaarde dat je niet meer over het voorval spreekt en niks met je klacht onderneemt. Mag dit?

Na het indienen van de klacht bij de kliniek volgt bemiddeling tussen jou en de arts. De arts is bereid om jou je geld terug te betalen. Hiervoor stelt deze een vaststellingsovereenkomst op, die je moet tekenen alvorens je het geld terugkrijgt. In de overeenkomst staat onder meer:

“Partijen onthouden zich van negatieve uitlatingen over de ander; bij gebreke waarvan de tekortgeschoten partij jegens de ander een direct opeisbare boete van €.. verbeurt.”

Met andere woorden, je kunt je geld dus terugkrijgen maar je mag daarna niet meer over de behandeling, arts en je ervaring spreken of iets ondernemen met je klacht.

Mag dit?

Wettelijk gezien is dit niet toegestaan. In Nederland hebben artsen en zorgaanbieders zich te houden  aan de spelregels die zijn opgetekend in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Sinds 1 juli 2023 is in lid twee van artikel 11.0a Wkkgz het volgende opgenomen:

'Elk beding in een door contractspartijen gesloten overeenkomst dat het recht beperkt of ontneemt om informatie over een incident openbaar te maken of aan een derde te verstrekken, is nietig'.

Een incident is op grond van de Wkkgz een niet-beoogde of onverwachte gebeurtenis, die betrekking heeft op de kwaliteit van de zorg, en heeft geleid, had kunnen leiden of zou kunnen leiden tot schade bij de cliënt (artikel 1 Wkkgz).

Gezondheidsrechtelijke wetten zijn er om patiënten te beschermen

Zwijgbedingen of geheimhoudingsclausules passen niet bij de openheid en transparantie die in de zorg wordt betracht. Deze zwijgbedingen zijn een gevaar voor de kwaliteit en veiligheid van zorg omdat informatie over fouten niet naar buiten wordt gebracht en hier dus ook niks mee kan worden gedaan. Incidenten worden daarmee in de doofpot gestopt, om welke reden dan ook. De wetgever heeft in de Wkkgz tot uitdrukking gebracht dat het belang van openbaarheid over incidenten belangrijker is dan het belang dat een kliniek heeft bij geheimhouding. 

Zwijgbedingen mogen je als patiënt nooit worden opgelegd. Deze bedingen kunnen erop zien dat je niet mag spreken met de media, maar kunnen je ook verbieden een melding te maken bij de Inspectie, een tuchtklacht in te dienen of iets soortgelijks. Op grond van de Wkkgz zijn deze bedingen nietig. Nietigheid houdt in dat het beding geacht wordt nooit te hebben bestaan. Het zwijgbeding heeft daarmee dus geen werking. In die zin kunnen patiënten niet worden beperkt in hun recht iets met de informatie te ondernemen. 

Het verbod op zwijgbedingen of gelijkluidende clausules, ziet niet op de mogelijkheid voor een kliniek of arts om de hoop uit te spreken dat met deze afspraken de zaak is afgedaan. Het staat de partijen vrij om dergelijke verwachtingen in de overeenkomst op te nemen. Deze verwachtingen mogen de patiënt alleen niet dwingend worden opgelegd, met welke sanctie dan ook als gevolg.

De bepaling uit de Wkkgz ziet niet op bedingen die vóór 1 juli 2023 zijn overeengekomen. Desalniettemin zijn er ook wettelijke grondslagen om deze bedingen te vernietigen, al vereist dat wel een gang naar de rechter.

Conclusie:

Het is wettelijk niet toegestaan dat een arts voorwaarden stelt aan het terugbetalen van geld na een cosmetische ingreep die jouw recht op openheid en klachtindiening beperkt. Laat je dus niet afschrikken door deze onrechtmatige bepalingen.


Heb jij een vraag over gezondheidsrecht? Stuur je vraag in via het contactformulier.


Bij wiemooiwilzijn zetten we ons in voor de cosmetische consument. Met onafhankelijke artikelen voorzien de consument van waardevolle informatie en houden we de branche scherp. 

We hebben daarbij jouw hulp nodig. Wij zijn onafhankelijk en ontvangen geen subsidie. Met jouw donatie kunnen we meer onderzoek doen en artikelen zoals deze blijven publiceren.

Vorige
Vorige

Empty Nose Syndrome (ENS): een ondergerapporteerde complicatie na neusoperaties

Volgende
Volgende

Filler Fatigue: is het gedaan met fillers?