Ook in Nederland kan je doodgaan aan liposuctie

leestijd: 4 minuten

In de Volkskrant stond afgelopen vrijdag een interessant artikel over het verwijderen van vet. De auteur van het artikel¹ vraagt artsen naar de impact van liposuctie en cryolipolyse op de gezondheid.

Op de vraag hoe veilig liposuctie is, wordt terecht geantwoord dat dit een behandeling is die een dodelijke afloop kan hebben. Wat volgt is misleidend: “In het buitenland zijn zelfs mensen overleden in goedkope klinieken, waar de medische standaarden niet op orde waren.” Hiermee wordt impliciet gesuggereerd dat het risico op overlijden in Nederland niet bestaat.

Wanneer het over hevige compliaties en sterfgevallen gaat, worden ‘het buitenland’ of ‘de goedkope kliniek’ vaak als boosdoener aangewezen. Dit is niet correct. Ook in Nederland en in gerenommeerde klinieken zijn er mensen overleden na liposuctie. 

Gevaren liposuctie

De gevaren van liposuctie kunnen worden geminimaliseerd door goede zorg, maar kunnen niet worden uitgesloten. Hier volgt een overzicht van niet aan land en/of prijs gebonden gevaren van liposuctie die kunnen leiden tot de dood:

Longembolie: Een longembolie ontstaat wanneer een bloedstolsel of vetdeeltje een longslagader blokkeert, wat kan leiden tot ernstige ademhalingsproblemen en de dood. 

Vetembolie: Bij een vetembolie komen vetdeeltjes in de bloedbaan terecht en blokkeren ze kleine bloedvaten, wat kan leiden tot orgaanfalen en overlijden. 

Perforatie van organen: Tijdens de procedure kan de canule diepere structuren raken, wat kan leiden tot beschadiging van organen, zoals de darmen, lever en maag.

Infecties, zoals necrotiserende fasciitis: Necrotiserende fasciitis is een ernstige bacteriële infectie die snel verspreidt, weefsel vernietigt en kan leiden tot het uitvallen van organen.

Anesthesie: Complicaties gerelateerd aan anesthesie kunnen variëren van allergische reacties tot ademhalingsproblemen. 

Lokale verdoving en adrenaline: Tijdens liposuctie worden vaak lokale verdoving en adrenaline gebruikt. Overdosering of verkeerde toediening kan leiden tot fatale complicaties.

Combinatie met andere ingrepen: Het gelijktijdig uitvoeren van liposuctie met andere operaties verhoogt het risico op complicaties. 

Communicatie over risico’s liposuctie

Een ronde langs de websites van 16 Nederlandse klinieken leert ons dat liposuctie een “veilige” en “vrij lichte” ingreep is, mits uitgevoerd door ervaren en gekwalificeerde artsen. Wie nu echt gekwalificeerd is om liposucties uit te voeren daargelaten, maar veilig en licht zijn niet de woorden die ik zou kiezen om liposuctie te omschrijven.

Er wordt op alle websites aangegeven dat er tijdens het consult wordt geïnformeerd over de risico’s van liposuctie. Mijn ervaring is dat er tijdens een consult vaak (te) weinig aandacht wordt besteed aan het bespreken van complicaties. De informatie over de risico’s van liposuctie op de websites van de klinieken is in ieder geval niet volledig. 

  • De meest genoemde complicaties zijn infectie, nabloeding, zwelling en bloeduitstortingen, elk door 12 klinieken vermeld. 

  • Asymmetrie wordt door 9 klinieken genoemd.

  • Gevoelloosheid wordt door 11 klinieken vermeld.

  • Vetembolie/longembolie wordt slechts door 5 klinieken vermeld. 

  • Necrose wordt slechts door 3 klinieken expliciet genoemd.

  • Problemen met anesthesie wordt door 4 klinieken benoemd.

  • Het risico van overlijden wordt door geen enkele kliniek benoemd. 

Artsen zijn verplicht hun patiënten vooraf te informeren over de risico’s van een ingreep. Hierbij wordt gekeken naar prevalentie en relevantie van de complicatie. In het geval van prevalentie wordt uitgegaan van 1%. Wat relevantie betreft lijkt de dood mij een complicatie die het vermelden waard is. 

Consumenten hebben recht op eerlijke informatie. 

Bron:

¹ Artikel: Vet verwijderen is een populaire behandeling maar hoe gezond is het, Volkskrant, 21-02-2025 door Heleen van Lier

 
Volgende
Volgende

Empty Nose Syndrome (ENS): een ondergerapporteerde complicatie na neusoperaties