OVER EEN HAARTRANSPLANTATIE
Steeds meer mannen weten hun weg te vinden naar de cosmetisch arts. Voor een rimpel, vetrol of scheve neus, maar nog vaker voor hun kalende hoofd. We stelden cosmetisch arts Talat Kara de meest gestelde vragen over een haartransplantatie.
Een haartransplantatie – wat is dat?
Een haartransplantatie is een transplantatie van eigen haarzakjes uit een gebied, waar geen haaruitval plaats vindt (meestal uit de haarkrans) naar een kaal of kalend gebied. Met een haartransplantatie wordt meestal mannelijke erfelijke kaalheid behandeld aan de bovenzijde van het hoofd. Mannelijke kaalheid kan bij 10% van de vrouwen voorkomen, wat erg belastend is voor deze vrouwen. Ook is het mogelijk om haar te transplanteren naar de baard, wenkbrauwen, wimpers of kale huid ten gevolge van een litteken na een wond, verbranding of laserbehandeling.
Een haartransplantatie – hoe voelt het?
Voordat de haartransplantatie start, wordt het gebied lokaal verdoofd, dat is even pijnlijk. Tijdens de procedure heb je bijna geen last van pijn. Bij een moderne FUE haartransplantatie worden de haarzakjes een voor een worden verwijderd met holle boortjes, even groot als naalden waarmee bloed wordt afgenomen. Net als bij naalden prikken heb je na de procedure bijna geen na pijn. Bij een snee zoals bij een ouderwetse FUT haartransplantatie is de napijn heftiger en kan het wel 1 tot 2 weken aanhouden.
Een haartransplantatie – wat heb je er aan?
Na een haartransplantatie geven onze cliënten aan meer zelfvertrouwen te hebben. Dit observeren wij ook, na een haartransplantatie komen onze cliënten vaak zelfverzekerder over. Laatst had ik een controle van cliënt die aangaf dat zijn zelfvertrouwen, hoewel hij voor de transplantatie ook geen probleem had, net een tikje meer was geworden. Hij had het gevoel dat hij bij het uitgaan meer bekeken werd door dames. Je komt ook 5-7 jaar jonger over. En een cliënt van mij, van achter in de dertig, moest bij de supermarkt zijn identiteitskaart laten toen hij wijn wilde kopen.
Een haartransplantatie – wie voert de behandeling uit?
Een haartransplantatie is een precisie ingreep en wordt uitgevoerd door een goed getraind team. Het team bestaat uit een arts en 2-3 haartransplantatie assistenten.
Een haartransplantatie – hoe is het herstel?
Het herstel van een FUE haartransplantatie gaat snel, na drie dagen mag het verband eraf en zijn de gaatjes aan de achterzijde week. Na een week tot tien dagen ziet het eruit alsof je net getrimd bent.
Een haartransplantatie – is het eenmalige behandeling?
De natuur heeft ons veel haar geven, voor een volle bos heb je per vierkante centimeter ongeveer de helft nodig van wat je had. Bij Medikliniek kunnen wij 3500 grafts op een dag transplanteren, hiermee kunnen wij inhammen en een niet al te grote kruin in een keer vol transplanteren. Voor een volledig kaal hoofd zijn er rond de 6000 grafts nodig. De meeste haarklinieken in Nederland hebben hier vier sessies voor nodig bij Medikliniek hebben we door onze unieke MediMotor methode hiervoor maar 2 sessies nodig. Vrouwen worden meer diffuus kaal, meestal volstaat één behandeling.
Een haartransplantatie – houd je er een litteken aan over?
Na een FUE haartransplantatie krijg je tijdelijk stip vormige littekens op het achterhoofd. Als er gebruikt wordt gemaakt van een kleine boortje en het donorgebied wordt goed verbonden, dan zie je deze stipjes bijna niet. Bij een FUT transplantatie daarentegen houd je een lineaire litteken van tussen de 10-20 cm over. Deze kan soms wijken als er te veel spanning op de hechtingen was.
Een haartransplantatie – alleen voor mannen?
Een haartransplantatie is niet alleen voor mannen, 90% van onze cliënten is man en 10% is vrouw. Daarnaast is de haartransplantatie ook niet alleen voor het hoofdhaar maar kan het ook worden uitgevoerd voor de wenkbrauwen, baard of wimpers.
Een haartransplantatie – wat kost dat?
Een haartransplantatie kost tussen de €3000 ,- en de €8000,-.
We volgen de komende weken acteur Horace Cohen tijdens zijn haartransplantatie. Houd onze social media in de gaten voor updates over zijn verhaal.