Zijn het vlekken of een van de 7 schoonheden?

Pigmentvlekken, sommige mensen storen zich er aan, andere mensen vinden het karakteristiek. Sproetjes worden zelfs als één van de zeven schoonheden gezien. Wat je er ook van vindt, de vlekjes ontstaan en of verergeren door de zon en het verouderingsproces van de huid. In een wereld waar uiterlijke (huid)verjonging belangrijk is, moeten de pigmentvlekken niet vergeten worden, het gaat hier namelijk om een echte ‘age betrayer’.

Niet zo lang geleden spotte ik zelf het eerste pigmentvlekje in mijn gezicht. Eventjes bleef ik in de ontkenningsfase “hier heeft vast een puistje gezeten” en “het gaat vanzelf weer weg”. Maar helaas, toch echt een permanente vlek. Vast de tanningsessies uit mijn tienerjaren. Bakken in de zon besmeurd met bruiningsolie, want bruin genoeg was ik nooit. Onbezorgd en niet wetende dat ik hier spijt van zou krijgen. En nog frustrerender, nu bezig zou zijn met hoe ik die vlekken weg kan krijgen en kan zorgen dat ze niet terugkomen.

Zoals ik in mijn vorige blog “de gevoelige huid” aanhaalde dat de huid naast onze eet- en zongewoontes ook ons seksleven verraadt, wil ik nu dieper in gaan op de gevolgen van zongewoontes. Wat zien we dan aan iemands huid? We zien kleine bruinrode vlekjes die net wat donkerder zijn dan je eigen huidskleur variërend van een millimeter tot een centimeter. Vooral zichtbaar op zon-beschenen delen als handen, decolleté en gezicht. Het kan er eentje zijn, maar vaak valt het pas op als er meer in een gebied voorkomen en gaan clusteren. In de volksmond vaak ouderdomsvlekken genoemd, in de wetenschap praat men over lentigo solaris.

Zonnevlekken

Het liefst praat ik over zonnevlekken. Ouderdomsvlekken klinkt.. tja, zo oud. Met mijn 26 jaar bevind ik mij hopelijk nog niet onder het oudere gedeelte van onze samenleving. Pigmentvlekken ontstaan bij het ouder worden, maar dit hoeft nog niet te betekenen dat je oud bent. Al kunnen deze vlekjes je wel ouder doen lijken. Niet voor niks wordt er vaak gezegd dat als je de echte leeftijd van iemand wilt weten, je naar de handen en het decolleté moet kijken. Dit zijn namelijk de delen die nog al eens worden vergeten bij het beschermen tegen zonneschade. 

Pigment ontstaat in de pigmentcellen die in onze huid zitten. Ieders pigmentproductie is anders, vandaar dat we allemaal een andere huidskleur hebben. Mensen met een donkere huid hebben niet meer pigment, maar hun pigmentcellen zijn wel actiever en groter. 

Zonnevlekken ontstaan, zoals de naam al verraadt, door de zon. De zon beschadigt de huid en pigmentcellen, waardoor deze als afweerreactie meer pigment gaat vormen. De vorming hiervan kan jaren duren. Het is een teken dat je huid meer dan genoeg zon heeft gehad. Wat ook door de zon kan ontstaan, zijn zomersproeten. Deze zien er net zo uit als de welbekende sproeten, maar zijn er niet het hele jaar door. Verder maakt de zon eigenlijk elk pigment dat je hebt donkerder. Het kan een melasma (zwangerschapsmasker) doen aanwakkeren in de zomermaanden en ook littekens en normale sproeten kleuren donkerder. 

We zouden niet in 2020 leven als er ondertussen geen onderzoek gedaan zou zijn naar het voorkomen en behandelen van pigmentvorming. Wellicht handig geweest als ik die onderzoeken als eigenwijze puber ook had gelezen…

Vitamine C

Er zijn namelijk verschillende ingrediënten in cosmeticaproducten die pigmentvorming kunnen onderdrukken. Hydrochinon, tranexaminezuur en vitamine C zijn daarvan de ingrediënten waar het meeste onderzoek naar gedaan is. De eerste twee zijn ingrediënten die puur voor pigmentvorming worden ingezet (hydrochinon is alleen op doktersrecept verkrijgbaar). 

Vitamine C daarentegen is een soort duizendpoot. Behalve dat het pigmentvorming onderdrukt en vermindert, is het ook een ingrediënt dat het huidverouderingsproces afremt. Vitamine C vangt als het ware giftige en agressieve stoffen op die verantwoordelijk zijn voor schade aan de huid; het is een antioxidant. Een fijn en goed serum is het vitamine C 20% serum van EmerginC. Naast het smeren van de juiste producten, zijn er ook verschillende licht- en laserbehandelingen en peelings waarmee je op een snelle en veilige manier pigmentvlekken kunt verminderen. 

Of je nu slechts een paar zonnevlekken hebt of helemaal onder zit, het is nooit te laat (en al helemaal nooit te vroeg) om je huid te beschermen tegen de zon en daarmee (ernstige) zonnevlekken te verminderen en voorkomen. 

Mijn dagelijkse routine is het vitamine C serum en een zonnebrandcrème, ja zelfs in de winter! De zon is heerlijk en een teint is prachtig, maar ook ik heb mijn mind-set veranderd. Je draagt je huid je hele leven en die wil ik in ieder geval zo clean mogelijk houden! 

Vorige
Vorige

Agenda live sessies

Volgende
Volgende

De gevoelige huid