Podcast: cosmetisch arts Hayri Hortoglu over laserbehandelingen
In de nieuwe aflevering van de wiemooiwilzijn podcast, gaat Sietske in gesprek met Hayri Hortoglu, cosmetisch arts en eigenaar van de Amstelzijde Kliniek. Als arts en bestuurslid van de Dutch Aesthetic Laser Association (DALA), is Hayri een expert op het gebied van laserbehandelingen. Ze bespreken de ontwikkelingen in de cosmetische industrie en de veelzijdigheid van laserbehandelingen.
Hier lees je een samenvatting van het gesprek. Liever meteen luisteren? De podcast is nu beschikbaar op Spotify en Podimo.
Tijdens het gesprek met Hayri werd duidelijk dat de cosmetische branche de afgelopen decennia een enorme transformatie heeft ondergaan. Hortoglu, die sinds 2009 actief is met zijn eigen kliniek, benadrukt hoe de branche is geprofessionaliseerd en een structurele plek heeft gekregen in de zorg. “Twintig jaar geleden bestond cosmetische geneeskunde eigenlijk niet,” vertelt Hayri. “Destijds waren het plastisch chirurgen en dermatologen die cosmetische ingrepen uitvoerden. Tegenwoordig is de branche veel verder ontwikkeld, met meer kennis en gespecialiseerde technieken.”
Trends in cosmetische geneeskunde: vaak oude wijn in nieuwe zakken
Een van de meest opvallende ontwikkelingen volgens Hayri is de toename van trends in de cosmetische wereld, iets waar hij gemengde gevoelens over heeft. “Trends zijn vaak oude wijn in nieuwe zakken,” zegt hij. Het is volgens hem vooral een kwestie van marketing: nieuwe technieken of behandelingen worden vaak gelanceerd om de aandacht op de cosmetische industrie te vestigen, ook al zijn de onderliggende methoden vaak niet nieuw.
Daarnaast ziet Hayri de professionalisering van de branche niet alleen als positief. Hoewel er nu meer regels en richtlijnen zijn, is het volgens hem ook steeds meer een commerciële industrie geworden. "Het is belangrijk om als arts dicht bij de basis te blijven,” benadrukt hij. “De zorg voor de patiënt, zelfs bij cosmetische ingrepen, moet altijd voorop blijven staan.”
Wat is een laser en hoe werkt het?
In het gesprek legt Hayri uit wat laser precies is. Hij presenteert het als een vrij simpel gegeven, maar de techniek achter laserbehandelingen behoeft wat uitleg voor Sietske. Hij vertelt dat laserbehandelingen gebruik maken van monochromatisch licht, licht dat bestaat uit één golflengte. Dit geconcentreerde licht wordt gericht op specifieke doelen in de huid, zoals pigment, bloedvaten of water in de cellen. Dit maakt lasers veelzijdig: ze kunnen worden gebruikt voor het verwijderen van haar, het behandelen van pigmentvlekken, voor huidverjonging en het verwijderen van tatoeages.
Volgens Hortoglu hangt het succes van een laserbehandeling af van de juiste afstemming tussen de gebruikte golflengte en het te behandelen huidprobleem. Bijvoorbeeld, bij laserontharing worden donkere haarzakjes met pigment aangepakt, wat het proces van haargroei onderbreekt.
Werkt een laser voor thuisgebruik?
Een van onze luisteraars stuurde een vraag in over lasers voor thuisgebruik. Zij wilde weten of een laser voor thuisgebruik net zo effectief is als de professionele apparaten in de kliniek. Hayri antwoordde dat het resultaat af hangt van de output en de manier van behandelen. "Thuis apparaten kunnen werken, maar vaak is het resultaat minder goed en ze kunnen het zelf moeilijker maken om te behandelen doordat er dunne haren ontstaan.”, zegt Hayri.
Laser behandelingen en huidtypen
Niet iedereen is een goede kandidaat voor een laserbehandeling. Huidtype en de gevoeligheid voor pigmentverschuivingen zijn belangrijke factoren die de arts in overweging neemt. Voorheen werd er alleen tot huidtype 4 behandeld. Inmiddels kan ook huidtype 6 goed behandeld worden met laser.
De toekomst van laserbehandelingen
De cosmetische industrie blijft zich ontwikkelen, met een groeiende vraag naar niet-invasieve behandelingen denkt Hayri dat lasers een belangrijke rol blijven spelen.
Hoewel de regelgeving rond laserbehandelingen en injectables steeds strenger wordt, blijft er veel ruimte voor interpretatie. Dit maakt het lastig om te bepalen wie bevoegd is om deze behandelingen uit te voeren, iets waar de Dutch Aesthetic Laser Association (DALA) zich hard voor maakt.
Vooral in de laser industrie is het belangrijk dat degene die een behandeling uitvoert voldoende kennis heeft van de effecten van lasers op het weefsel. “Lasers zijn krachtige apparaten die medische effecten op het lichaam hebben,” vertelt hij. Het is essentieel dat behandelaars begrijpen hoe lasers op het weefsel inwerken en welke risico’s er kunnen zijn.
Overweeg je een laserbehandeling?
Heb je naar aanleiding van dit stuk of de podcast vragen over laserbehandelingen? Neem dan contact op met een gespecialiseerde kliniek in laserbehandelingen, zoals Amstelzijde Kliniek, voor een persoonlijk consult.