Wat je vindt mag je houden

@ JJ Adams

Op Instagram zag ik een post voorbij komen van een cosmetische kliniek. Een foto van Madonna met het onderschrift dat de fillers op zijn. Het Instagram account zou grappig zijn, zo vermeldt de bio. Ik vind de vele posts waarin mensen worden geschoffeerd vooral duiden op een gebrek aan humor.

Madonna heeft zich nooit geconformeerd aan de meningen van anderen. Wat een gemis was het geweest als ze dat wel had gedaan. De iconische looks en performances hebben veel invloed gehad op mijn ontwikkeling. Madonna is voor mij het toonbeeld van zelfbeschikking. En zelfbeschikking is het thema in mijn leven. Mijn leven dus ik bepaal. Mijn lichaam dus ik bepaal. En die vrijheid gun ik iedereen. Jouw leven dus jij bepaalt. Jouw lichaam dus jij bepaalt. En ik vind daar niks van.

Tijdens de Grammy Awards introduceerde zij het duo Sam Smith en Kim Petras, de eerste transvrouw ooit die een Emmy in ontvangst kon nemen voor beste pop duo performance. In haar speech riep Madonna op tot acceptatie en het vieren van de non-conformisten. Helaas is het niet de bevlogen speech die aandacht krijgt. De aandacht gaat uit naar het uiterlijk van Madonna.

“Once again I am caught in the glare of ageism and misogyny that permeates the world we live in,” schrijft ze op Instagram. “A world that refuses to celebrate women past the age of 45 and feels the need to punish her if she continues to be strong-willed, hard-working and adventurous.” 

Ze maakt daar een belangrijk punt. Ondanks de steeds groter wordende vraag om inclusiviteit lijken we nog steeds een probleem te hebben met vrouwen die de zogenaamde norm overschrijden. Stel je voor dat je wat aan je uiterlijk laat doen. Maar stel je ook voor op wat voor kritiek je kunt rekenen als je besluit om helemaal niks aan je uiterlijk te doen.

“I have never apologised for any of the creative choices I have made nor the way that I look or dress and I’m not going to start,” zegt ze. “I have been degraded by the media since the beginning of my career but I understand that this is all a test and I am happy to do the trailblazing so that all the women behind me can have an easier time in the years to come.”

Stop met het bekritiseren, degraderen en schofferen van anderen op basis van hun uiterlijk. Wat je vindt, mag je houden.

Vorige
Vorige

wiemooiwilzijn gaat alternatief met een klankschalen-massage

Volgende
Volgende

Slanker gezicht door verwijderen van wangvet