Wat ruik je mooi

Engelsen hebben het gezegde “Beauty is in the eye of the beholder”, ofwel de manier waarop je kijkt, bepaalt of iemand mooi is. Dat zou betekenen dat schoonheid in de eerste plaats of alleen visueel vastgesteld wordt. Is dat wel waar?

Bij een lezing over “collectieve eenzaamheid” merkte de hoogleraar klinische psychologie Paul Verhaeghe op dat het grootste gemis in onze virtuele contacten niet de aanraking is, maar het niet kunnen ruiken van de ander. Dat zette me aan het denken en mijn conclusie is dat schoonheid ook door geur bepaald wordt. In ieder geval zullen we niet kijken naar iemand die niet lekker ruikt. Het grappige is dat als we iets vies ruiken, we niet alleen onze neus dichtknijpen, maar ook ons hoofd afwenden en vaak onze ogen dichtknijpen. Test het maar eens uit. Ruiken lijkt een eerste voorwaarde te zijn voor het kunnen zien van schoonheid.

Mijn grootste angst van ouder worden is niet het in elkaar storten van mijn huid of hersencellen, maar dat ik muf ga ruiken. Hoe ik ruik is voor mij heel belangrijk.

Parfum in Parijs

Ik ben gek op parfum. Als er ergens een parfum workshop is, doe ik mee en ik heb overal flesjes parfum. Elke ochtend en avond kies ik welke geur op dat moment bij me past. Bij parfum denk ik meteen aan Frankrijk en wat daar het belangrijkste onderdeel van verzorging wordt gevonden. Diorella was mijn eerste parfum en dat heb ik in Frankrijk gekocht, zo’n 50 jaar geleden. Strakjes als er weer gereisd kan worden en je gaat naar Parijs, ga dan eens naar een paar parfumwinkels. De allermooiste parfumwinkel ooit vind je in het Palais Royal, de winkel van Serge Lutens. Dan op de tweede plaats de winkel van Guerlain aan de Champs Élysées, derde plaats die van Annick Goutal en verder zijn er in de buurt van het Palais Royal allerlei kleine winkels met eigen parfums.

Alles heeft een geur

Geur gaat zoveel verder dan een opening tot schoonheid. Geur verbindt zich namelijk met mensen en dingen. Geur wordt door dingen opgenomen en wij slaan alle geuren op in ons geheugen. Daarom kun je later een bepaalde geur ruiken en meteen aan iemand of een bepaalde situatie denken. Alles heeft een geur. 

Volle maan

Zelfs de maanstanden hebben een verbinding met bepaalde geuren. Ik ben een beetje laat deze keer, de volle maan is al weer geweest en wij bevinden ons nu in de afnemende maanfase. Tijdens de volle maan passen volle geuren, zoals jasmijn en roos, het best, met wat lavendel erbij om de verhitte gemoederen te kalmeren. De eerste week na de volle maan is een periode om dingen los te laten, op te ruimen en te evalueren. Daar passen citroen (heldere geest) en bergamot (verbinding met het hart) heel goed bij. De week daarna begin je je open te stellen voor nieuwe ideeën en plannen. Het moment om de aroma diffusers te vullen met ceder en sinaasappel (stimulerend).

Nieuwe maan

Op het moment van de nieuwe maan helpen lavendel en roos om in een zachte stemming te komen en sandelhout om met het spirituele te verbinden. De week na de nieuwe maan is het moment om plannen in actie om te zetten en daarbij helpen pepermunt, citroen en eucalyptus. Allemaal bevorderlijk voor een heldere en stabiele geest. De week daarna kunnen we er nog een schepje boven op doen en superactief zijn. Rozemarijn en laurier geven dan energie.

Misschien nog een idee, als je iemand mist, vragen welk parfum die persoon meestal draagt of welke geuren favoriet zijn (of welk wasmiddel gebruikt wordt). Dan kun je dat parfum of die aroma’s gebruiken om je dichter bij die persoon te voelen.

Vorige
Vorige

Wat doen we onszelf aan?

Volgende
Volgende

Lotte aan de Emsculpt