ZORG VOOR JE BORSTEN

Deze maand staat in het teken van de borst. Op wiemooiwilzijn vieren we de nieuwe borsten van Nienke Plas met taart terwijl de rest van Nederland roze lintjes draagt om aandacht te genereren voor borstkanker. Dat lijkt tegenstrijdig, maar heeft in werkelijkheid veel raakvlak.

1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker

In Nederland alleen krijgen er jaarlijks 108.402 mensen te maken met kanker, 14% daarvan krijgt borstkanker. Dat zijn ruim 14.500 vrouwen (mannen schijnen blijkbaar ook borstkanker te kunnen krijgen, maar dat zijn er ’maar’ 129). Als je de berekeningen er op los laat krijgt dus 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Best veel. Na de constatering van borstkanker, of een voorstadium daarvan, zijn er er verschillende behandelmogelijkheden; bestraling, een operatie, chemotherapie, immuuntherapie en hormoontherapie.

Borstreconstructie na borstkanker

Als er geopereerd moet worden kan de borst soms (gedeeltelijk) bespaard blijven, maar in veel gevallen wordt de borst geamputeerd. Buiten dat ziek worden kut is, is je borsten verliezen dat ook. Vooropgesteld dat gezond zijn het allerbelangrijkste is betekent dit niet dat het uiterlijk er ineens niet meer toe doet. Het reconstrueren van de borsten kan vrouwen helpen bij het herstel na borstkanker. Borstkanker tast namelijk niet alleen de gezondheid aan, maar ook het zelfvertrouwen. Gelukkig zijn er fantastische plastisch chirurgen die de mooiste (nep)borsten kunnen maken met eigen huid en vet of implantaten.

Borstimplantaten bij reconstructie

Hier raakt de borstkanker met alledaagse ijdelheid. De operatiemethode verschilt allicht iets, het idee blijft hetzelfde. Je hebt weinig of geen borst en wilt borsten. Hiervoor schuif je aan bij dezelfde plastisch chirurg die op medische indicatie en op basis van esthetische wens opereert. Als je kiest voor borstimplantaten heb je tegenwoordig gelukkig veel keuze, in merk, model en maat. Een plastisch chirurg zal samen met jou kijken naar het best passende model om zo een zo mooi mogelijke borst te creëren.

Bewustwording over borstkanker

Waar er nationaal een hele maand wordt gewerkt aan bewustwording rondom borstkanker wordt er weinig aandacht besteed aan het controleren en eventueel vervangen van borstimplantaten. We dachten dat een borstimplantaat een leven lang mee gaat, maar steeds meer blijkt uit onderzoeken dat dit niet zo is. Gemiddeld scheurt een borstimplantaat na 10,8 jaar. En daar hoef je op zich helemaal niks van te merken. Vaak is een scheur in het implantaat zelfs niet te zien op een MRI. Toch is het slim om je implantaten na 10 jaar te laten vervangen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die implantaten hebben gekregen bij een borstreconstructie zelfs een verhoogde kans op scheuren in het implantaat hebben.

Love your tits!

Controleer je borsten regelmatig op afwijkingen en als je denkt iets ongewoons te voelen of zien neem dan contact op met je huisarts. Het onderzoeken van borsten met implantaten is iets lastiger, maar houdt veranderingen goed in de gaten. Let daarbij op veranderingen in vorm, gevoel en temperatuur. Ondanks dat er nog geen duidelijke conclusies uit onderzoeken naar voren zijn gekomen, lijkt ook een oud implantaat voor verschillende gezondheidsklachten te kunnen zorgen.

Zorg goed voor je borsten! Zijn jouw implantaten aan vervanging toe? Sietske heeft recentelijk een prothesewissel ondergaan en deelt graag haar ervaring met je.

Vorige
Vorige

NIENKE PLAS

Volgende
Volgende

ALEXLI VAN LINDEN TOL