COLUMN #14 HUISARREST

Aletta BLOG Leave a Comment

Daar zit je dan. Thuis. Onwennig. Onwerkelijk. De bedoeling was dat ik, eenmaal weer aangekomen in Nederland, aan de bak zou gaan met volle agenda’s in de klinieken, workshops, masterclasses, nascholing en een congres in Monaco… Allemaal afgelast vanwege het Corona virus.

Uiteraard alleen maar goed want deze situatie moet ab-so-luut serieus genomen worden en we moeten met z’n allen ons uiterste best doen om verdere verspreiding zo veel mogelijk te minimaliseren, zodat het aantal ernstig zieken niet boven onze zorgcapaciteit uit zal komen. Allemaal even pas op de plaats dus en je thuis bezig houden. Ik heb genoeg te doen en te regelen dus ik ga in workmode achter m’n laptop zitten. Waar zal ik beginnen?

Chocolade, stroopwafels, peanutbutter smoothiebowl en groentechips

En moet ik niet eerst even een lekkere curcuma latte zetten voor mezelf? Oh, en daar hoort natuurlijk een lekker puur chocolaatje bij. Welke van de 6 repen die ik heb ingeslagen zal ik eerst aanbreken? Die speltstroopwafels die op het keukenblad staan die roepen ook m’n naam. Nee, Alet. Meer dan 3 stroopwafels in 1x kan echt niet. Snel uit het zicht zetten. Ik maak wel even een peanutbutter smoothiebowl om die drang naar zoet te stillen, iets gezonder dan nog een stroopwafel. Hehe, ik heb al m’n mails beantwoord, nu stiekem wel zin in iets hartigs. Oeh, ik had groentechips gehaald! *inhaleert zak*

Herkenbaar?

Oké, you get the point. Dat thuisblijven is dus niet persé goed voor de lijn want ik kan alleen maar denken aan al dat lekkere eten wat ik in huis heb gehaald. Wie herkent dit? Dit moet echt anders, bij deze voor iedereen die ook struggled met het zichzelf distantiëren van de koelkast en voorraadkast tijdens ons huisarrest (en tevens note to self),

Hier een aantal tips om te voorkomen dat we dichtslippen:
  • Geen excuses meer! Nu hebben we alle tijd om een heavy workout te doen: YouTube staat vol met thuislessen, voor elk wat wils! Of ga net als ik een rondje hardlopen, houdt hierbij natuurlijk afstand van andere mensen op straat.
  • Doe je workoutsessie in de ochtend op een nuchtere maag
  • Eindig je douche met 1 minuut onder de koude straal. Vreselijk aan het begin maar geloof me het went en het doet wonderen voor je metabolisme en weerstand!
  • Belangrijkste tip vanuit de orthomoleculaire geneeskunde: verminder het aantal eetmomenten op een dag, probeer 2-3 keer op een dag te eten. Let op: drankjes anders dan water en thee tellen ook als voeding! Het is veel beter om 2-3x een goed vullende en gezonde maaltijd te nuttigen dan de hele dag door kleine beetjes te eten.
  • Absolute aanrader: intermittent fasting, ookwel periodiek vasten genoemd. Zorg dat je een periode van >16uur niet eet. Alleen water en kruidenthee tussendoor zijn toegestaan. Het makkelijkste is om vanaf het avondeten tot aan de lunch de volgende dag niet te eten. Ontzettend goed voor je lijf en helpt om snel overtollige kilo’s kwijt te raken.
  • Neem de tijd om een gezonde maaltijd voor te bereiden.
  • Blijf weg van suiker, naast dat dit natuurlijk nadelen heeft voor je gezondheid zorgt het nuttigen van suiker er ook voor dat je snel weer honger krijgt of blijft houden. 
  • Drink voldoende water. Heb je een hongergevoel maar wel al gegeten? Drink eerst een halve liter water, grote kans dat je denkt dat je honger hebt maar eigenlijk heb je gewoon dorst.
En tot slot:

Doe mee met de #beatcoronachallenge van danseres @hetislisacats en deel je dans skills op je Insta Storie (en ja, ik heb het ook gedaan). Tranen van het lachen en zwetende oksels gegarandeerd, is er een leukere manier om vet te verbranden?

Laten we vooral niet bij de pakken neer gaan zitten, juist deze tijd is een goede gelegenheid om zaken aan te pakken waar je doorgaans minder aandacht aan besteedt & om slechte gewoontes in te wisselen voor healthy habits! Zoals bijvoorbeeld ons innerlijke welzijn toch vaak te lijden heeft onder de drukte van alledag, lijkt dit nu een geschikt moment voor meditatie, rust, lichamelijke verzorging en creativiteit. En wellicht voor een tijdslot voor op de koelkast. 😉

Stay home. Stay safe. Stay fit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *