Op het siliconenspreekuur van het VUMC

Moe, futloos en vergeetachtig. En op de valreep een auto-immuunziekte. Dat zijn vast die borstimplantaten. Of toch gewoon de rekening van te ongezond leven en het ouder worden an sich? Vragen waar de recente berichtgeving in de media antwoord op lijkt te geven. Ja duidelijk, van borstimplantaten wordt je ziek. Dat het veel genuanceerder ligt, bleek toen het mijn beurt was om mijn opwachting te maken op het siliconenspreekuur in het VUMC.

Angst slecht voor gezondheid

Ik sprak met arts onderzoeker Karlinde Spit. Over mijn klachten, over haar onderzoek én ik wist haar te strikken voor dit artikel. De intentie van het artikel is meer duidelijkheid te scheppen over dit complexe onderwerp en vrouwen die zich zorgen maken over hun gezondheid te helpen, maar vooral ook om wat van de onrust weg te nemen. Want zonder af te doen aan de ernst van de borstimplantatenziekte, blijkt - of lijkt moet ik zeggen totdat de onderzoeken zijn afgerond die vast kunnen stellen of er sprake is van BII - dat angst en stress over het dragen van borstimplantaten ook schadelijk is voor de gezondheid.

In het VUMC is op initiatief van internist prof. dr. P.W.B. Nanayakkara ten tijde van de ophef over PIP implantaten het siliconenspreekuur in het leven geroepen. In 2010 werd namelijk bekend dat de Franse producent Poly Implant Protheses (PIP) industriële siliconen in zijn implantaten had verwerkt die niet voor medisch gebruik geschikt zijn. De concentratie van de zogenoemde cyclosiloxanen, de kleinere siliconendeeltjes (D4, D5 en D6), was hoger in de gel van PIP dan in de siliconengel voor medische toepassingen. De implantaten hadden een verhoogde kans op complicaties als scheuren, lekken en ‘zweten’.

Download PDF van de inspectie van de gezondheidszorg over PiP.

Siliconenpoli is populair spreekuur

De wachttijd voor een consult bij Karlinde is inmiddels opgelopen tot meer dan een jaar. Programma’s als Radar en andere verontrustende berichtgeving in de media maken dat haar spreekuur een van de meest populaire van de geneeskunde is. Karlinde vertelt ons dat er alles aan gedaan wordt om de wachttijd te verkorten en dat er extra spreekuren zijn ingelast om alle vrouwen die zich zorgen maken, te woord kunnen staan.

Divers scala aan klachten ASIA syndroom

Mijn klachten maakten me een geschikte kandidaat voor het siliconenspreekuur, maar hoe complex het is om een eenduidig ziektebeeld duidelijk te krijgen, blijkt uit het scala aan diverse klachten waar vrouwen mee naar het spreekuur komen. “Wat we zien is dat vrouwen jaren na hun borstvergroting klachten ontwikkelen, zoals pijnlijke gewrichten bij het opstaan, hevige spierpijn, klachten over vermoeidheid en de vergeetachtigheid en prikkelbaarheid die daar mee gepaard gaan.” “Vooral bij vrouwen die voor de ingreep al last hadden van eczeem of allergieën lijken die klachten te escaleren. Zo kunnen er ineens gevoeligheden ontstaan voor voedingsmiddelen of make-up en parfum. Droge ogen en een droge mond komen ook veel voor. Al die signalen samen, zijn reden om aan de bel te trekken.”

ASIA dekt de lading niet

Het spreekuur staat ook wel bekend als het ‘ASIA spreekuur’, maar zo noemt Karlinde het liever niet. Het ASIA syndroom (autoimmune/inflammatory syndrome induced by adjuvants) staat voor een verzameling aan auto-immuun gerelateerde klachten die ontstaan na het aanbrengen van een lichaamsvreemde stof of materiaal, als een vaccinatie, piercing of dus een (siliconen)implantaat. Het ASIA syndroom is door de inmiddels iet wat omstreden Israëlische immunoloog Yehuda Shoenfeld vastgelegd als klachtenpatroon. Dit klachtenpatroon dekt in het geval van de borstimplantatenziekte niet de gehele lading. “Het ASIA syndroom impliceert dat het immuunsysteem er bij betrokken is en heel eerlijk, weten wij dat nog niet zeker. Er is nog onvoldoende onderzoek gedaan om dat met zekerheid te kunnen zeggen. We vermoeden het, maar we zijn eerlijk in wat we wel en niet weten”, aldus Karlinde.

Een helder beeld scheppen van de klachten

Mocht je vermoeden dat jouw klachten gerelateerd zijn aan je borstimplantaten, is het belangrijk je te realiseren wat Karlinde en haar collega’s van het siliconenspreekuur voor je kunnen betekenen. Met een verwijzing van een (huis)arts kun je een afspraak maken op het siliconenspreekuur waar tijdens een uitgebreid gesprek een beeld wordt gevormd van de klachten en wanneer die zijn ontstaan. Er wordt afhankelijk van de klachten fysiek onderzoek gedaan, naar de implantaten gekeken via echografie of MRI en een uitgebreid bloedonderzoek waarmee mogelijke andere ziekten kunnen worden uitgesloten. Bloedarmoede bijvoorbeeld geeft een zelfde soort vermoeidheidsklachten, maar is geen reden om borstimplantaten te laten verwijderen. Met een MRI heb je de grootste kans mogelijke scheuren in het implantaat te ontdekken, maar het geeft geen honderd procent zekerheid. Pas als implantaten uit het lichaam zijn, kan er met microscopisch onderzoek worden aangetoond of er deeltjes siliconen in het kapsel zit.

De grote vraag is of het erg is dat die kleine siliconen in het lichaam terecht komen?

Karlinde heeft het idee dat dit per persoon verschilt en vergelijkt het met een pinda-allergie, sommige mensen worden er ziek van, maar de meesten niet. Dit verschilt per persoon. Ze is niet per se voor of tegen een borstvergroting, maar geeft wel aan goed na te denken of je iets lichaamsvreemds in je lichaam wilt hebben. Het ontbreekt haar aan genoeg wetenschappelijk bewijs om het echt af te raden, maar zegt wel dat als iemand voor de ingreep al last heeft van veel allergieën, ze een ingreep niet zou aanraden.

In het volgende artikel bespreken we het onderzoek van Karlinde en gaan we in op mogelijke voor- en nadelen van het verwijderen van borstimplantaten. Vragen naar aanleiding van dit artikel kun je stellen in de comments of hier.

Overweeg je je implantaten te laten verwijderen, dan is dit artikel over lipofilling na het verwijderen implantaten wellicht interessant voor je.

Vorige
Vorige

Dokter, kunt u wat geluk injecteren

Volgende
Volgende

Cosmische ingrepen