Rimpels boven de mond

Liplijntjes, rokerslijntjes en de barcode, ofwel de rimpels boven de mond.

zwart wit afbeelding van de lippen van een vrouw

Er zijn een hoop benamingen voor de rimpels boven de mond. Helaas zijn er geen kant en klare oplossingen voor het verwijderen van die rimpels. Het is een relatief moeilijk gebied om te behandelen, maar verbetering is zeker mogelijk. In dit artikel vertellen we over de mogelijke cosmetische behandelingen voor het verminderen van de rimpels boven de mond.

Hoe ontstaan rimpels boven de mond?

Allereerst is het goed om te weten waardoor de rimpels boven de mond ontstaan. Doordat deze rimpels vaak rokerslijntjes worden genoemd lijkt het alsof roken de oorzaak is. Nu heeft roken natuurlijk geen goede invloed op de kwaliteit van de huid, maar ook een niet-roker kan rimpels boven de mond krijgen. Bij eten, lachen en praten spannen we de mondkringspier aan. De spierspanning zorgt voor rimpeling in de huid, net als dat bij de frons zo is. Door huidveroudering neemt de collageen- en elastineproductie af en kunnen de rimpels statisch worden; ze verdwijnen dan niet meer als de spier zich ontspant. Ook heeft de afname van de botstructuur invloed op het ontstaan van rimpels boven de mond. Doordat de kaak kleiner wordt, ontstaat er meer spanning op de mond. Denk maar eens aan iemand die zijn kunstgebit niet draagt. De huid heeft steun nodig om te kunnen ontspannen. Zodra de ondergrond weg is, spannen we spieren aan om die steun te compenseren.

Goed, de rimpels boven de mond ontstaan dus door de combinatie van spierspanning, huidveroudering en afname van de botstructuur. Dan nu over naar de opties die je hebt om de rimpels te verminderen.

1. Spierspanning verminderen met botulinetoxine

Deze optie heeft niet direct onze voorkeur, maar wordt wel veel aangeboden. Het lijkt een goede oplossing voor het verminderen van de rimpels boven de mond, maar het injecteren van botulinetoxine in het mondgebied kan ook minder fraai uitpakken. Doordat botulinetoxine invloed heeft op de werking van de spier kan het, bij verkeerd injecteren, zomaar zijn dat je je mond niet goed meer goed kunt sluiten of je bovenlip kunt optrekken. Goed gedoseerd en juist geïnjecteerd is een behandeling met botulinetoxine zeker een optie, maar voorwaarde voor een goed resultaat is dat de behandeling wordt uitgevoerd door een zeer ervaren cosmetisch arts.

2. Rimpels verminderen met filler

Met een filler kan de diepte uit statische rimpels worden gehaald. Een goede filler heeft daarnaast ook een positieve invloed op de kwaliteit van huid. Ook hier wel een sidenote; als de rimpels erg diep zijn wordt er bij het volledig opvullen van de rimpels veel volume toegevoegd in het gebied boven de lip. De rimpels zijn dan wellicht weg, maar door het (overmatig) opvullen kan er al snel een onnatuurlijk resultaat ontstaan. Er ontstaat dan een massief blok dat de afstand tussen de neus en bovenlip optisch vergroot. Wat vervolgens de balans in het gezicht weer verstoort. Fillers zijn een goede behandeling voor het verminderen van rimpels boven de lip, maar pas dus op voor ‘overvullen’. In sommige gevallen kan het opvullen van de bovenlip zelf ook de rimpels boven de lip verminderen.

3. Huidstructuur verbeteren met chemische peeling

Een chemische peeling is meestal met alfahydroxyzuren (AHA's) of trichloorazijnzuur (TCA). De chemische oplossing beschadigt in feite de huid wat vervolgens de celvernieuwing stimuleert. Chemische peelings verschillen in intensiteit en daarmee is er ook verschil in het herstel en het resultaat. Bij de meeste chemische peelings moet je in ieder geval rekenen op een jeukende huid en vervellen. Bij hele diepe rimpels zal een peeling op zich niet heel veel verschil maken. Een combinatie met fillers is dan een goede optie. Je kunt het ook meteen rigoureus aanpakken met een fenol peeling, maar dat is wel een pittige behandeling. Een fenol peel dringt namelijk door tot de diepste huidlaag, de dermis. Er kunnen prachtige resultaten mee geboekt worden, maar het ondergaan van een fenol peel is niet niks.

4. Fractionele laser

Met fractionele laser kunnen rimpels boven de mond ook goed behandeld worden. Fractioneel wil zeggen dat de laser niet alle huidcellen beschadigt, maar een fractie daarvan. Zou je de hele huid behandelen dan vraagt dat om een langer herstel, omdat de huid zich dan alleen vanuit de diepte kan herstellen. Met de fractionele laser worden gecontroleerde microscopische gaatjes in de huid gemaakt. En net als bij een peeling zorgt dit proces ervoor dat de celvernieuwing wordt gestimuleerd en collageen en elastine worden aangemaakt.

5. Microneedling

Dit is de meest natuurlijke manier om de rimpels boven de mond te verminderen en bijzonder geschikt voor mensen die liever geen injecties willen of tegen een lang herstel opzien. Daartegenover staat dat je met microneedling een minder groot effect bereikt en je de behandeling vaker zal moeten herhalen. Desalniettemin vinden wij microneedling een hele dankbare behandeling. Sowieso is deze behandeling de moeite waard voor huidverbetering, al dan niet in combinatie met radiofrequentie zoals bij de Morpheus8.

6. Ultherapy

En dan de laatste in het rijtje, de Ultherapy. Deze behandeling is op basis van micro-gefocuste ultrasound en heeft ook als doel de huid aan te zetten tot een hogere collageen- en elastineproductie. Het huidoppervlak zelf blijft onbeschadigd. Een voordeel, omdat daardoor ook geen sprake is van hersteltijd. De Ultherapy wordt ook ingezet voor de non-chirurgische liplift. Een mooie behandeling om de huid te verfraaien en verstrakken.

Wist je dat je zelfs met een facelift de rimpels boven de mond niet wegkrijgt? Plastisch chirurg Wouter van der Pot vertelt waarom dat zo is. Klik hier.

Rimpels boven de mond voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, al is dat in het geval van rimpels boven de mond niet altijd mogelijk. Niet roken en goede huidverzorging kunnen nooit kwaad, maar dat we - en onze huid - veroudert is onontkomelijk.

We hopen dat we je met dit artikel een paar goede opties hebben gegeven voor het geval dat je je stoort aan de rimpels boven je lip. Dit artikel vervangt geenszins een consult bij een cosmetisch arts, dermatoloog of plastisch chirurg.

Vorige
Vorige

Wouter van der Pot over rimpels boven de mond

Volgende
Volgende

Podcast over BDD