Wouter van der Pot over rimpels boven de mond

Plastisch chirurg Wouter van der Pot legt uit waarom rimpels boven de mond zelfs met een facelift niet helemaal weggaan.

Als je de voor- en na foto’s op zijn Instagram account bekijkt, lijkt het of alles mogelijk is. Toch kent ook de plastische chirurgie beperkingen. Rimpels boven de mond krijg je zelfs met een facelift niet helemaal weg.

Verticale en horizontale rimpels

De huid tussen de neus en de bovenlip zit bijna direct op de spier, net als je bij je voorhoofd, dus zonder vetlaagje er tussen zoals je die bij je wangen bijvoorbeeld wel hebt. Als de onderliggende spier samentrekt, krijg je na verloop van tijd ergens een soort “scharnierpunt”: een rimpel. Deze rimpel zal loodrecht op de spier richting lopen: bij een voorhoofd loopt de spier verticaal (deze heeft immers als functie de wenkbrauwen te heffen), en dus lopen de rimpels horizontaal.

Rond de mond zit een kringspier, de spierrichting is horizontaal van de bovenlip en dus zijn de rimpels verticaal. Bij het chirurgisch verwijderen van dit soort rimpels wil je eigenlijk de huid los maken van de spier en gladstrijken. Dit zou je doen door evenwijdig aan de rimpels een stuk huid weg te halen en de hele huidlap dan weer strakker terug te hechten, waarna die weer op de spier zal verkleven, maar dit keer strakker en dus gladder. Een facelift werkt een beetje volgens het zelfde principe. Bij het voorhoofd werkt dit heel goed, omdat je daar huid weg kunt halen bij de haargrens en het litteken daar vervolgens ook goed kunt verstoppen. Maar bij de bovenlip is dit veel lastiger, want als je die verticale plooien gladder wil trekken, waar plaats je dan het litteken?

Chirurgische liplift

In de neuslippenplooi zou in sommige gevallen te overwegen zijn, ware het niet dat dat gebied erg zacht en mobiel is en het mogelijk hele gebied zou kunnen vervormen. Hoe zit het dan met de liplift die tegenwoordig zo populair is? Met een liplift haal je net onder de neus een strookje huid weg en lift je de lip een beetje, eigenlijk een soort mini voorhoofdslift, maar dan net onder je neus. Dat is dus niet loodrecht op de rimpels, je lift verticaal en dus met de rimpel richting mee. Je strijkt die rimpels niet veel gladder, daarvoor zou je ze juist horizontaal uit elkaar moet trekken. Nou ondermijn je de huid wel een beetje met een liplift, richting de lip worden de lijntjes soms wel ietsje minder in de bovenste helft van de bovenlip, maar ze zijn eigenlijk altijd juist het diepst in de onderste helft. Een liplift is dus niet de behandeling voor rimpels boven de lip. Helaas.

En een facelift dan?

Een facelift trekt wel in de goeie richting, namelijk loodrecht op de neuslippenplooi. Maar de huid van de bovenlip zit zoals gezegd vrijwel direct op de kringspier rond je mond geplakt, dus je kunt met een facelift trekken wat je wil, maar om die rimpels boven de mond glad te strijken zou je zo hard moeten trekken dat je mond twee keer zo breed wordt: geen gezicht dus en eigenlijk niet eens mogelijk. Zelfs chirurgisch is er dus geen hapklare oplossing voor rimpels boven de mond.

Lees dit artikel over de 6 beste cosmetische behandelingen voor rimpels boven de mond.


Meer weten over een facelift? Plastisch chirurg Wouter van der Pot was te gast in onze podcast en vertelde ons alles over een facelift. Je luistert de aflevering via je favoriete podcast app.

Vorige
Vorige

Het gouden goed, eigen vet voor borstreconstructie

Volgende
Volgende

Rimpels boven de mond